Европа пламва в жеги, България очаква спокойно сухо време до 39°C

Плевен днес


„Ще е горещо над цяла Европа. В България се очаква сухо и спокойно време. Температурите ще варират между 35 и 39 градуса. Това ще бъде бавен грил“, каза Рачев.

Това заяви пред бТВ климатологът проф. Георги Рачев. Той предвиди, че от петък в страната ще се установи доста топло време.

Той уточни, че практически няма да има валежи.

На морето ще е около 29 градуса за следващите 10 дни, а в Югоизточна България максималните температури ще достигнат 36 градуса.

„За днес е обявен жълт код за силен вятър в 10 области от страната. Предупреждението е за областите Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Плевен, Велико Търново, Габрово, Сливен, Търговище и Русе.

Облачността ще бъде променлива, по-значителна следобед над Източна България и планините, където на места ще превали и прегърми. Най-интензивни явления са очаквани в североизточните райони.

Вятърът в цялата страна, най-късно в крайните източни райони, ще се ориентира от северозапад и ще се усили до умерен, в Дунавската равнина и Лудогорието – временно силен. Максималните температури ще са между 29° и 34°, в София – около 29°,“ добави проф. Рачев.

Информацията в статията е предоставена от dnes.bg.