Езиковата гимназия в Ловеч отбелязва своя училищен празник [ЛН]

Ловеч

Дойдох на вашия празник с три задачи – да ви благодаря, да се извиня и да ви кажа нещо лично. Тези думи на кмета на Община Ловеч Корнелия Маринова заковаха вниманието на пълната зала с представители на Профилираната езикова гимназия „Екзарх Йосиф Първи“, която на 13 април преди обяд отбеляза своя училищен празник.

В пълнената зала на Драматичния театър Корнелия Маринова  благодари на учениците, че са положили усилия и труд, за да станат възпитаници на едно специално училище. Кметът се извини за създадените неудобства по време на мащабния ремонт в центъра на града, като припомни, че дейности ще привършват в края на октомври. Освен това тя изрази горещите си чувства към учители и ученици, като нарече Езиковата гимназия храм, какъвто е нашият катедрален храм. Словото беше прекъсвано от бурни аплодисменти и знаци на одобрение.

Корнелия Маринова връчи на директора на гимназията Радослав Хитов поздравителен адрес и специално изработен кристал с образа на Ловешката крепост. „Пазете вашата духовна твърдина така, както сме пазили крепостта през вековете“, пожела Корнелия Маринова.

Поздравления произнесоха също и областният управител Георги Терзийски и изпълняващият  длъжността началник на РУО – Ловеч,  Иваничка Буровска.

В стъпителните си думи директорът на гимназията Радослав Хитов подчерта, че Ловеч е „столица на чуждоезиковото обучение“ поради създадения тук през 1881 г. Американски колеж. После той обяви, че  ежегодната награда „Екзарх Йосиф Първи“ отива при колежката Маргарита Калчевска, бяха връчени и други награди на изявени ученици.

Гости на празника бяха депутатите Калин Василев и Милко Недялков, председателят на Общински съвет Ловеч Петър Цолов, философът Цочо Бояджиев, педагогът и писател Найден Ангелов и други. Тази година от празника отсъстваше Ловчанският митрополит Гавриил, който имаше предварително поет ангажимент в Тетевен.

Празничният ден продължи с художествена програма и ученическа постановка на абитуриентите. Под режисурата на Слава Георгиева младите актьори играха „Щуро племе“ от Йосиф Венков по текстове на Славе Македонски.


:
1

Pleven.info е автоматичен агрегатор на новини. Ние спазваме Creative Commons лиценза за онлайн съдържание и посочваме източника му. Източник на тази новина е ловешкия сайт https://lovechnews.bg