Жители на Долни Луковит блокираха път в протест срещу безводието.

Общество


Жителите на Долни Луковит в Плевенска област днес временно затвориха участък от пътя между Кнежа и Искър, протестирайки срещу проблеми с водоснабдяването. Хората се оплакват от честото прекъсване на водата в населеното място, където се намира водозахранващата зона и за селата Гостиля, Брегаре и Ставерци.

Кметът на Долни Луковит, Десислав Атанасов, обяснява, че водоснабдяването е било проблем в последната година и половина. „Разбираме, че недостигът на вода е национален проблем, но нищо не правят за разрешаването му. Изпращаме множество сигнали и предложения към ВиК – Плевен, но отговорът винаги е, че няма да се спира водата за други места заради 14 къщи. Но къщите не са 14, а значително повече“, заяви Атанасов. Той настоява относно въвеждането на вода три пъти в седмицата и подчерта, че водоноските не са практично решение, тъй като с тях пералните машини не могат да работят. Кметът смята, че всички селища, които се водоснабдяват от същия източник, трябва да бъдат подложени на режим.

Един от организаторите на протеста, Галин Нинчев, посочи, че някои домове нямат вода от месеци. Друго недоволство беше изразено от Светослав Кънчев, бивш общински съветник, който предупреди, че при липса на резултати от протеста ще се поиска оставката на управителя на ВиК-Плевен.

Кметът на Община Искър, Иван Йолов, присъства също на протеста и предложи изграждането на нов кладенец като дълготрайно решение на проблема. От ВиК-Плевен съобщиха, че се разработва проект за нов алтернативен водоизточник и че процедурите по одобряване на парцеларните планове вече са проведени. Те обясниха също така, че проблемите частично се дължат на некачествено изпълнен воден проект от Община Искър, който е увредил водоснабдяването.

Източник на информацията: БТА.