Завод в Плевен спира производство заради липса перспектива.

Общество


Заводът за кабелни инсталации в Плевен поетапно прекратява своята дейност поради липсата на устойчива перспектива за бъдещето. Според информация в официално прессъобщение, изпратено към медиите в Плевен днес, „Леони Борднетц-Системе“ планира първоначално намаляване, последвано от окончателно спиране на дейността на своето дъщерно дружество „Леони България“ ЕООД и фабриката в Плевен до края на годината.

Съобщението посочва, че в бъдеще компанията ще се съсредоточи върху ликвидация на производството. Проблемите, които са довели до това решение, включват затруднения при намирането на достатъчно работна ръка от местния пазар и сериозната инфлация в страната.

Компанията обяснява, че вече уведомява служителите, клиентите, институциите и бизнес партньорите за предстоящото прекратяване на дейността. Всички текущи проекти ще бъдат завършени в завода в Плевен преди края на годината и след това ще бъдат интегрирани в международната производствена мрежа на „Леони“.

Около 1300 души работят в завода в Плевен и както посочва ръководството на дружеството, решението за спиране на производството не е взето леко. Липсата на дългосрочна стратегическа визия и финансова стабилност, в контекста на сложния пазар на труда в България и нестабилната обстановка в международната автомобилна промишленост, са принудили компанията да предприеме тези мерки.

На следващия ден ръководството на завода ще проведе пресконференция, за да обсъдят допълнително причините за прекратяването на производството в Плевен.

Информацията за тази статия е предоставена от кореспондентът на БТА в Плевен Елина Кюркчиева.