Задание за основен ремонт на Летния театър в парк „Кайлъка“ готово.

Последни новини


**Подготвено е техническо задание за основния ремонт на Летния театър в парк „Кайлъка“**

Плевен, 22 август 2024 г. – Изготвено и съгласувано е техническото задание за проектиране на основния ремонт на Летния театър в парк „Кайлъка“, както и на обслужващите помещения, сгради и прилежащото пространство. Преработката е плод на Решение № 079 от 15 февруари 2024 г. на Общинския съвет – Плевен, свързано с приемането на сборния бюджет на Община Плевен за 2024 г. Обектът е включен в капиталовите разходи за годината.

Техническата спецификация очертава инструкциите за основен ремонт на Летния театър и прилежащите зони – включително входните колонади, амфитеатъра, кафе-аперитива, откритата сцена, кинокабината и различните сгради. Специфичните задачи включват ремонти и подобрения на амфитеатъра с капацитет 1 500 зрители, външната обществена тоалетна и други съоръжения, за да бъдат по-добре адаптирани за културни мероприятия.

Основните цели на заданието включват:

– „Основен ремонт на кафе-аперитива, кинокабината, гримьорните, осветителните кули и помещенията до сцената“ – включващи подмяна на дограма, нови ел. и ВиК инсталации, мерки за енергийна ефективност, ремонт на покриви, монтиране на пожароизвестителна система и видеонаблюдение.
– „Ремонт на компрометирана настилка на амфитеатър и сцена“ – за да отговаря на съвременните изисквания.
– „Цялостна подмяна на съществуващите дървени пейки и седалки с нови индивидуални пластмасови седалки“, включително места за хора с увреждания.
– „Декоративна стена на сцената“ – за изолиране на шума и служене като декор.
– „Фасадно боядисване на сградите и уеднаквяване на оградните мрежи“

Основният ремонт на обществената тоалетна ще включва подмяна на дограма, нови ел. и ВиК инсталации и мерки за енергийна ефективност. Ще бъдат създадени санитарни възли за хора с увреждания и парапети за стълбите.

Електроинсталацията ще бъде обновена с ново енергоспестяващо LED осветление и видеонаблюдение. Предвижда се и нова ВиК инсталация за обекта.

С техническото задание се цели създаването на цялостно решение не само за сградите на театъра, но и за прилежащите зелени площи и рекреационни зони в парк „Кайлъка“. Това включва ремонт на каменната настилка, подмяна на парапета на моста и почистване на природната растителност. Ще бъдат инсталирани нови елементи на парковата среда като пейки, информационни табели и кошчета за отпадъци, с акцент върху екологически и естетически издържана среда.

Летният театър, построен през 1961 г., е публична държавна собственост и е разположен в защитената зона „Студенец“ и местността „Кайлъка“.