Започва ремонт на път III-305 Плевен-Гложене за облекчаване на трафика.

Последни новини


### Започва Ремонт на Третокласния Път III-305 Плевен – Гложене

**Плевен, 17 октомври 2024** – В четвъртък започва мащабен ремонт на над 62 километра от третокласния път ІІІ-305, свързващ Плевен, Садовец, Дерманци и Гложене. Проектът е част от усилията за облекчаване на трафика в региона и осигуряване на безопасно движение по алтернативния маршрут при очакваното пускане на нов участък от автомагистрала „Хемус“, между Боаза и пътен възел „Дерманци“, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“ /АПИ/.

Очаква се 15-километровият участък от автомагистралата, простиращ се от Боаза до пресичането с път III-307 Луковит – Угърчин, включително и пътният възел „Дерманци“, да бъде завършен и въведен в експлоатация до началото на 2025 година. „Това ще доведе до увеличаване на движението по път III-305 в посока Плевен, през село Дерманци, както и към Ловеч през Угърчин по път III-307,“ посочват от АПИ.

Ремонтът обхваща:

– 25 км на територията на област Плевен в участъка Крушовица – Садовец
– 37,2 км в област Ловеч в отсечката Ъглен – Дерманци – Торос – Гложене

### Стратегическо значение на ремонта

Основната цел е осигуряване на преминаването на тежкотоварния трафик край Плевен до изграждането на връзката между АМ „Хемус“ и път I-5 Русе – Велико Търново. Тежкотоварният трафик ще преминава по третокласната отсечка и по първокласния път I-3 до изграждането на новото трасе на АМ „Хемус“.

### Мерки за регулиране на трафика

За да не се затруднява трафикът в град Плевен, ще бъде ограничено движението на тежкотоварни камиони в участъка от пътен възел „Дерманци“ до второкласния път II-35 Плевен – Ловеч. Целта е намаляване на предпоставките за пътни инциденти и усложняване на трафика в град Плевен.

### Изпълнение на ремонтните дейности

Ремонтът на път III-305 ще се извършва без спиране на движението, като автомобилите ще преминават в лентата, в която не се извършват строително-монтажни дейности. Необходимо е шофьорите да се движат с повишено внимание и със съобразена скорост, тъй като преминават през участък с извършващи се строителни работи. Строителните дейности, които са планирани да завършат до април 2025 г., ще се изпълняват по програмата за текущ ремонт и поддържане на републиканската пътна мрежа. Те са възложени на пътноподдържащите дружества в областите Плевен и Ловеч, с които АПИ има договори по ЗОП.