Започна „Седмица на отворените врати“ за борба с туберкулозата в Плевен

Последни новини


### В Плевен стартира кампания „Седмица на отворените врати“ за борба с туберкулозата

Плевен, 30 септември 2024 – Днес в Плевен и други градове в областта започна кампания „Седмица на отворените врати“ за борба с туберкулозата. Инициативата ще продължи до 4 октомври, като целта ѝ е да информира хората, че болестта е предотвратима и лечима при ранно откриване и правилна терапия.

Туберкулозата е хронично инфекциозно заболяване, което засяга главно дихателните органи (90 % от случаите). Развиват се и извънбелодробни форми със засягане на други органи и системи като лимфни възли, централна нервна система, сърце, очи, кожа, органи на коремната кухина, кости и стави, урогенитална система и други. Туберкулозата присъства във всички страни и възрастови групи, тя е на второ място като причина за смърт в света от заразно заболяване след COVID-19, с 1,3 млн. починали лица. Въпреки това, туберкулозата е предотвратима и лечима.

Кампанията в Плевен ще се проведе от 30 септември до 4 октомври в часовия диапазон от 11.00 до 13.00 часа в Отделението за диспансерно наблюдение на болни с пневмофтизиатрични заболявания на УМБАЛ „Д-р Г. Странски“ – Плевен, което се намира на ул. „Св. Св. Кирил и Методий“ № 20. На хора, които имат продължителна кашлица, поддържат субфебрилна температура, страдат от загуба на тегло, диабетици и други желаещи, ще се извърши:

– скрининг на риска за туберкулоза чрез анкета;
– консултации;
– на съмнителните за туберкулоза лица – безплатни прегледи и допълнителни изследвания.

В рамките на кампанията в Плевен от 10.00 до 12.00 ч. на 1 октомври в клуб на пенсионера на ул. „Сан Стефано“ и на 3 октомври в клуб на пенсионера на ул. „Руй“ ще се проведат:

– лекция за туберкулоза;
– попълване от специалистите от ЛЗ за диагностика и лечение на туберкулоза на анкетни карти за скрининг на риска от туберкулоза, като всички съмнителни за туберкулоза лица ще се насочат за безплатни прегледи и допълнителни изследвания;
– консултация и анонимно безплатно изследване за хепатит B, хепатит C, СПИН и сифилис.