Иззети световнозастрашени животни при полицейска операция в Плевенско

Общество


Плевенски полицаи иззеха застрашени видове при специализирана операция

Значителен успех отбелязаха плевенските полицаи при специализирана операция, проведена под надзора на Окръжната прокуратура, при която бяха открити и иззети екземпляри от световнозастрашени диви гръбначни животни. Подробности около операцията бяха представени на пресконференция, в която участваха началникът на отдел „Икономическа полиция“ в Главна дирекция „Национална полиция“ (ГДНП) Цветан Йоцов, началникът на сектор „Престъпления, свързани с околната среда и дивата природа“ в „Икономическа полиция“ – Трифон Бойчев, както и заместник-окръжните прокурори в Окръжна прокуратура – Плевен Дияна Илиева и Венцислав Фердинандов, който също така е наблюдаващ прокурор по делото.

Според информацията, предоставена от прокурор Илиева, досъдебното производство е инициирано след постъпили материали от проверка, извършена в ГДНП. Разследването е продължило почти два месеца, като претърсванията на четири имота в Плевен, Кнежа и Койнаре са се извършили на 11 септември. Тези имоти са собственост на един и същи човек.

Наблюдаващ прокурор Фердинандов уточни, че най-голям брой застрашени животни са открити в имот в град Койнаре. Сред намерените екземпляри са розово фламинго, сив коронован жерав, розови пеликани, бели лебеди, препарирана кафява мечка, кожа от мечка с глава, препариран черен гарван и два замразени черни щъркела. Животните са били отглеждани при добри условия, но мястото не е било регистрирано като зоопарк.

Фердинандов също така посочи, че предстоят разпити и назначаването на различни експертизи, включително съдебно-зоологическа и ветеринарно-медицинска. По време на разследването са включени зоолози, орнитолози и биолози.

Иззетите препарирани животински видове са предадени на Регионалния исторически музей в Плевен, докато живите птици са транспортирани в Софийския зоопарк, който е спасителен център за подобни екземпляри.

Фердинандов отбеляза, че до момента не е постъпвал сигнал в Окръжната прокуратура в Плевен за притежаването на тези животни. През октомври миналата година Регионалната инспекция по околна среда и водите в Плевен е извършила проверка в имота в Койнаре и е изготвила констативни протоколи, включително за наличие на лемури. Лемурите, които се считат за абсолютно забранени за притежание от частни лица, не са открити при последната операция.

Трифон Бойчев разясни, че общо установените застрашени животни са 25 на брой, включващи шест розови фламинго, два розови пеликана, два бели лебеда, два сиви жерава, папагал Жако, папагал Жълтоглава амазона, два замразени черни щъркела, препарирана кафява мечка, трофей-глава на балканска дива коза, обработена кожа от мечка с глава, препарирани сив коронован жерав и гарван. Той призова гражданите да бъдат по-активни в подаването на сигнали за подобни случаи.

Според Наказателния кодекс, наказанията за притежаване на защитени животински видове включват затвор до пет години и глоба до 20 000 лв.

Източник: БТА
/МК/