Изложбата „Епопея за незабравимите български опълченци“ представят днес в галерия „Бешков” [ИП]

Култура

Днес, от 17.30 часа, в Художествена галерия „Илия Бешков“ ще бъде открита изложбата  „Епопея за незабравимите български опълченци“ с автор д-р Тошо Пейков – доктор по социология, пътешественик, фотограф.
Тя проследява създаването на българското опълчение и бойния му път. В 140 фотографии са представени 140 мига от живота на Българското опълчение.  Повече от година д-р Тошо Пейков събира богат архив за събитията свързани с Руско-турската война 1877–1878 г. Експозицията представя 60 архивни фотографии с техника на ръчно оцветяване, както и авторски снимки на д-р Пейков. Към всяка фотография има описание, история на събитието, запечатано в нея, информация къде се съхраняват оригиналните снимки и специална благодарност на музеите и институциите от организаторите на изложбата.
Материалите са предоставени от музеите в страната.
Изложбата се представя в навечерието на 141 годишнина от Третия щурм на Плевен със съдействието на Община Плевен, ХГ „Илия Бешков” и Регионален военноисторически музей – Плевен.

Pleven.info е автоматичен агрегатор на новини. Ние спазваме Creative Commons лиценза за онлайн съдържание и посочваме източника му. Източник на тази новина е плевенският сайт https://infopleven.com