Изложба в Плевен отбелязва 145 години от Търновската конституция

Общество


В Регионалния исторически музей в Плевен бе открита изложбата „Юридическата общност в свободен Плевен – архивите говорят“, организирана от Районния съд в Плевен в сътрудничество с музея. Изложбата отбелязва 145-та годишнина от приемането на Търновската конституция. Откриването бе проведено от Вера Найденова, председател на Плевенския Районен съд, която изрази радостта си от съвпадането на събитието с Европейския ден на гражданското правосъдие и благодари на всички, допринесли за реализацията на изложбата.

Автор на изложбата е Валентин Кузманов, уредник в отдела „Нова и най-нова история“ на музея, който представи доклад-резюме за историята на юридическото дело в Плевен. Изложбата разкрива значението на юридическата общност в града чрез архивни документи и материали от над 100 фондови единици. Някои акценти сред над 50-те експоната включват медальон на председателя на съда, восъчен печат на 3-то мирово отделение и покана за бал от 1929 г. Посетителите могат да видят също така снимков материал и съдебни документи от началото на 20 век. В рамките на изложбата е създаден и юридически кът, пресъздаващ професионалната атмосфера от края на XIX и началото на XX век.

След официалната част Вера Найденова връчи плакети на предишни председатели на Плевенския районен съд. Изложбата ще бъде отворена за посетители до 25 февруари 2025 година.

Информацията е предоставена от Българската телеграфна агенция (БТА).