Изложба в Плевен чества 110 години от рождението на Дилов.

Общество


В Художествена галерия „Илия Бешков“ в Плевен е организирана изложба в чест на 110-годишнината от рождението на великия художник Дило Дилов. По този повод са експонирани общо 37 произведения на прочутия плевенски артист, притежание на галерията, сподели пред БТА управителката на културната институция Цвета Кацарова. Тя отбеляза, че Дило Дилов е бил под влияние на импресионизма и постимпресионизма, благодарение на обучението си при проф. Мило Милунович в Художествената академия в Белград, който е възпитаник на френската школа по живопис и следовател на творчеството на Сезан.

„Дило Дилов е истински художник-мастор на цветните хармонии и композиции. Дори в сцени, изградени с по-тъмни и сурови тонове, като индустриалния пейзаж на Циментовия завод в Плевен, умело използва сивата гама, обогатена с розови и сини оттенъци“, акцентира Кацарова.

„Цветовете са илюзия, резултат от пречупването на светлината. Дило Дилов е майстор в усещането и пресъздаването на тези нюанси в своите картини, позволявайки на нас, зрителите, да изпитваме настроенията на времето, слънцето, светлината, сенките“, добави директорът на ХГ „Илия Бешков“.

Изложбата може да бъде посетена до края на месеца.

Дило Дилов е роден в село Лазарово на 10 юли 1914 година. След като завършва гимназия, той живее и твори в София. През 1937 г. заминава за Художествената академия в Белград. Заради войната бива принуден да се върне в България и завършва своето образование в Софийската художествена академия при проф. Никола Ганушев през 1942 г. Въпреки тогавашната представа за традиционната живопис, Дило Дилов остава верен на импресионизма и модерните европейски стилове и става изтъкнат представител на българската визуална култура.

Между 1960 и 1974 година той се занимава и с творческата секретарска дейност в групата на плевенските художници. През 1958 година той инициира откриването на художествена галерия в Плевен.

Произведения на Дило Дилов притежават Националната художествена галерия, Софийската художествена галерия, редица галерии из цялата страна, както и множество частни колекции в България и чужбина, включително в Австрия, Франция, САЩ, Русия, Япония и други страни. Заради значимия си принос в изобразителните изкуства, Дило Дилов е награден с титлата „Заслужил художник“ през 1972 г. и посмъртно с удостоверение „Почетен гражданин“ на Плевен.

Информацията за статията е предоставена от Елина Кюркчиева от БТА (Българска телеграфна агенция).