Интерактивен киоск в Плевен: Стогодишнина на Катя Попова отбелязана в музея

Последни новини


Регионалният исторически музей в Плевен откри нов интерактивен киоск, който предлага иновативен начин за среща с един от символите на българската култура – лиричното сопрано Катя Попова. Проектът „Нечуван глас, невиждана картина” съвместява технологии и история в чест на 100 години от рождението на оперната звезда, с финансовата подкрепа на Министерството на културата.

Интерактивната инсталация в зала „Музикалната слава на Плевен” е част от експозицията „Нова и най-нова история”. Посетителите вече могат да изпитат един по-глъбок контакт с наследството на Катя Попова чрез сливането на текст, аудио и визуално съдържание.

Проектът представя пред широката публика дигитализирани десетки аудио и видео материали, включващи над 20 арии, впечатляващи вокални изпълнения, интервюта и записи от исторически концерти, с над 10 часа дигитализиран аудио звук. Това е интимен поглед към живота и творчеството на примата, която изпя над 25 оперни партии, утвърждавайки се като едно от най-авторитетните имена на световната оперна сцена.

Връх в честванията на стогодишнината от рождението на Катя Попова ще бъде XXXII-ото издание на Международния музикален фестивал Лауреатски дни „Катя Попова”, който ще се състои през октомври, организиран от Община Плевен.

Катя Попова, родена в музикално семейство на 21 януари 1924 г. в Плевен, демонстрира своя талант от ранна възраст. През 1947 г. завършва пеене в Държавната музикална академия – София, в класа на Мара Цибулка. Нейният дебют в Софийската опера през същата година бележи началото на впечатляваща кариера, с продължение в специализацията й в Болшой театър и голямо турне из Русия през 1955 – 1956 г.

Трагично, животът на Катя Попова беше прекъснат от самолетна катастрофа на 24 ноември 1966 г. край Братислава. Но и до днес тя продължава да вдъхновява и присъства в културната памет благодарение на своя талант и ангажираност с развитието на музикалните изкуства.