Калин Стоянов без покана за служебното правителство на Главчев.

Общество


Министърът на вътрешните работи в оставка Калин Стоянов заяви, че до момента не е получавал покана за участие в служебния кабинет на Димитър Главчев. Пред журналисти в Белене, Стоянов коментира, че ако бъде потърсен от Главчев, ще се отзове на поканата.

„Ще изговорим това, което има да си кажем,“ добави Стоянов. „Единственият човек, с когото съм разговарял, който ме покани да бъдат част от ‘кабинета Денков’ като министър на вътрешните работи, като експерт, това е господин Кирил Петков,“ каза Стоянов в отговор на журналистически въпрос.

Той сподели също, че за времето на мандата си не е позволявал политизация на системата на МВР и не е позволявал намеса в решенията си относно назначенията в министерството.

Относно предстоящите избори, Калин Стоянов заяви, че МВР винаги са готови да си свършат работата, дори изборите да са „две в едно“. Касае се за подготовката и организацията на изборния процес от страна на Дирекция „Български документи за самоличност“.

Калин Стоянов обсъди и усилията на МВР за намаляването на нарушенията за превишена скорост, посочвайки, че събираемостта на наложените глоби е нараснала с 40% спрямо същия период на предходната година, благодарение на прилаганите мерки.

Министърът в оставка заяви също, че МВР работи в здравословен синхрон с Европейската прокуратура и участва в множество досъдебни производства и предварителни проверки.

Калин Стоянов посети Белене за откриването на Районното управление на полицията в града, което беше закрито на 30 май 2022 г. и превърнато в полицейски участък.

Информацията в тази статия е предоставена от Мая Ценова от БТА.