Кметът Георг Спартански откри частната галерия „Дориан“ [ПД]

Акценти

Кметът Георг Спартански откри частната Художествена галерия „Дориан“ в центъра на Плевен снощи. В първата експозиция са представени тримата известни плевенски творци Валентин Асенов – Хъкъла, който е председател на Дружеството на писателите в Плевен и преподавател в Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков“, Илиян Ангелов, също преподавател в училището, и Страхил Найденов, доказан майстор на скулптурната мозайка. Хъкъла показва 12 работи акрил, Илиян Ангелов – 9 нови творби – също с акрил, а Страхил Найденов участва с 6 пластични триизмерни скулптурни мозайки, 6 мозайки за стена, както и с пластичната серия „Форма във форма“, експонирана на открито в двора на галерията. Експозицията може да бъде посетена всеки ден до 14 юни 2018 г. на адрес ул. „Цар Симеон“ 12.
Сред гостите, уважили поканата на собственика на галерията Ивайло Станев, бяха още Стефка Григорова – началник на отдел „Култура“ в Община Плевен, Здравко Георгиев – заместник-председател на Общинския съвет в града, Николай Емилов Маринов – общински съветник, художници, творци, представители на местния бизнес, почитатели на изобразителното изкуство и приятели.
Нестандартно решеното пространство с европейски облик беше единодушно определено от посетителите като стилно и интересно. Собственикът Ивайло Станев поздрави присъстващите на откриването на проекта като припомни, че животът е кратък, а изкуството – вечно, и информира, че галерията ще показва съвременно изкуство както на утвърдени, така и на талантливи млади автори. Името й „Дориан“ пък е вдъхновено от историята за Дориан Грей и неговия портрет, създадена и разказана въздействащо от Оскар Уайлд.

Кметът Георг Спартански също поздрави присъстващите. „Не всеки ден в Плевен се откриват галерии, но е хубаво, че и това се случва. Прощапулникът на тази е отличен, тъй като представя трима доказани автори. Имал съм възможност да виждам техни произведения и в общи изложби, и в индивидуални такива и съм убеден, че творбите им са от висок ранг. Пожелавам много клиенти, защото изкуството е създадено да доставя естетическа наслада, но творбите трябва да се продават, за да се развиват авторите и да си освободят съзнанието от проблемите на битието. С удоволствие ще посещавам галерията в бъдеще. Поздравления за идеята, за инициативата и за реализацията! На добър час!“, обърна се към аудиторията той.
Валентин Асенов – Хъкъла, изрази задоволството си от новото арт пространство в Плевен, както и от възможността за втори път да представи свои работи в съвместна експозиция с другите двама автори. „Благодаря за поканата на Ивайло Станев да открием галерия „Дориан“ с наша изложба. Обстановката е чудесна! Пожелавам успех на начинанието, защото пътят на галериста е много труден. Колегите не се нуждаят от представяне. Мисля, че се получи добро трио, което съчетава мозайка, пластика и живопис. Благодаря ви, че сте тук, на добър час на галерията и да пребъде!“, благослови проекта и Хъкъла.

Илиян Ангелов определи „Дориан“ като стилно пространство, създадено с амбицията и мотивацията на група млади хора да разнообразят и да разчупят атмосферата в Плевен. Страхил Найденов добави, че град Плевен се сдоби с едно невероятно като идея, като концепция и като изпълнение арт пространство. „Надявам се да е успешна инициатива и в бъдеще да се развива възходящо“, добави той.
Директорът на ХГ „Илия Бешков“ Мирослав Минчев също сподели радостта си от културното събитие. „Много се радвам, че такива млади хора имат смелостта, куража и начина на мислене, за да създадат галерия „Дориан“. Изключително съм впечатлен от пространството. Макар и камерно, е много добре аранжирано и издържано, стилно е. Дизайнерски е решено добре, цветовете помагат да изпъкнат творбите, каквито и да са те. Много ми харесва идеята им да показват съвременно изкуство и начинът, по който го представят, което в Плевен до сега се случваше рядко. Галерията е не само реална, но и виртуална, много добре представена в Интернет, а по този начин в цяла България и в чужбина. Основната идея на новите галеристи е да показват плевенски и други автори в Интернет пространството и да ги продават, което е чудесно. Това е търговска галерия и е един голям шанс за реализация на творбите на колегите не само от града“, каза Минчев.

Създателите имат амбицията галерията и прилежащото й пространство на открито да се превърнат в културен център за града, в който да се организират събития от всякакъв характер – литературни четения, камерни концерти, презентации, обучения, фотосесии, хепънинги, детски празници, експозиции под открито небе и др.
Повече за галерия „Дориан“ може да научите на адрес www.dorian.bg

Pleven.info е автоматичен агрегатор на новини. Ние спазваме Creative Commons лиценза за онлайн съдържание и посочваме източника му. Източник на тази новина е плевенският сайт http://plevendnes.com