Кметът на Плевен присъства на откриването на черногорското консулство в Ловеч.

Последни новини


На 23 октомври 2024 г. се състоя официалното откриване на Консулството на Черна гора в град Ловеч, на което присъстваха редица официални лица и гости. Кметът на Плевен, д-р Валентин Христов, заедно със заместник-кмета с ресор „Финансово-стопанска дейност“ Маргарита Бахнева, представиха Община Плевен на събитието. Сред присъстващите бе и областният управител на област Плевен Николай Абрашев. Консулството обхваща области Плевен, Ловеч, Враца, Видин и Монтана, а за почетен консул бе назначен Петър Самаров.

Церемонията събра редица дипломатически представители, сред които Ивана Джуканович, временно управляващ генерален директор по консулските въпроси от Министерството на външните работи на Черна гора, както и представители на дипломатическите мисии в България. Присъстваха също временно управляващият посолството на Черна гора в България, Радивойе Брайович, и кметът на черногорския град Колашин, Петко Бакич, както и областните управители на Монтана и Ловеч.

В своето слово, Ивана Джуканович изтъкна, че откриването на консулството е „потвърждение на добрите отношения между Черна гора и Република България“, и оцени стъпката като важна за напредъка в сътрудничеството между двете страни. Тя подчерта и „дълбоките исторически и приятелски връзки“ между страните, които се проявяват в рамките на НАТО и регионалните инициативи.

Почетният консул Петър Самаров описа ролята на консулството като насърчаваща икономическата интеграция и укрепването на спортните и културните връзки между Черна гора и България. Той отбеляза, че има готови проекти, които скоро ще бъдат реализирани, с интерес за обмен в текстилната и хранителната индустрии.

След церемонията се проведе работна среща с участие на Ивана Джуканович, областни управители и кметове от региона, където бяха обсъдени бъдещи съвместни инициативи и сътрудничество.