Концерт на НМА оркестър с три солисти в Плевенския фестивал

Общество


Плевен ще бъде домакин на още една вълнуваща музикална вечер като част от Музикалния фестивал Лауреатски дни „Катя Попова“. Концертът на Академичния симфоничен оркестър на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ с диригент Георги Патриков ще се проведе тази вечер, съобщават от Плевенската филхармония.

В събитието ще участват талантливи солисти – Никола Николов (кларинет), Пламена Манолакева (виолончело) и Ангел Ялъчков (пиано). Николов, който изучава кларинет и оперно-симфонично дирижиране в НМА, е подобрявал уменията си в майсторски класове под ръководството на известни кларинетисти. Манолакева, лауреат на множество конкурси, получава стипендия по програмата „1000 стипендии“. Ялъчков, носител на над 40 награди и стипендиант на няколко фондации и Национален фонд „Култура“, също ще се включи в програмата.

Концертът ще се проведе в зала „Катя Попова“, като в програмата са включени произведения на известни композитори: Концерт за кларинет и камерен оркестър от Любомир Пипков, Концерт за виолончело и оркестър от Веселин Стоянов и Концерт за пиано и оркестър № 3 от Панчо Владигеров.

Лауреатски дни „Катя Попова”, основан през 1966 година, привлича изявени музиканти от цял свят. В рамките на настоящото издание участват над 600 изпълнители, сред които 60 са лауреати от международни конкурси. Фестивалът продължава до 25 октомври под егидата на Община Плевен, Плевенската филхармония и Министерство на културата.

Информацията е предоставена от Българската телеграфна агенция (БТА).

Вашият коментар