Културен фестивал, филми и изложби в Плевен тази седмица.

Последни новини


Плевен тази седмица е домакин на множество културни събития и инициативи, сред които са театрални постановки, изложби, филмови прожекции и концерти. Основен акцент е XXXII-ият Международен музикален фестивал Лауреатски дни „Катя Попова“, който ще започне на 8 октомври с официално откриване в концертна зала „Катя Попова“. Присъства и министърът на културата Найден Тодоров. Всички събития в рамките на фестивала ще са с вход свободен.

На 13 октомври зрителите могат да се насладят на филма „Света Петка – кръст в пустинята“ по романа на Лиляна Хабянович Джурович. Прожекцията е планирана за 18.00 часа в същата зала, също с вход свободен.

В галерия „Илия Бешков“ продължава изложбата „Млади плевенски художници“, която дава сцена на млади таланти от региона. До 19 октомври плевенчани могат да видят и забележителната изложба на японското хартиено изкуство Кири-е под названието „Природна хармония“.

В арт център „Къща на художниците“ настоящата изложба на Ралица Цветкова и Константин Бурдиняшки впечатлява със своята комбинация от живопис и колаж.

Регионален военно-исторически музей – Плевен информира, че от 1 октомври работи със зимно работно време. Посетителите могат да планират посещенията си съгласно новите часове.

В ДКТ „Иван Радоев“ са представени няколко сцени, сред които на 7 октомври – спектакълът „Есенна соната“ от Ингмар Бергман, както и детски театрални представления на 10 и 12 октомври.

На 9 октомври Народно читалище „Съгласие 1869“ е домакин на „Вечерта на мюзикъла“ – концерт с участието на солисти, хор и оркестър.

12 октомври е датата на финалния етап на Първия национален конкурс за нова детска песен „Музикална въртележка’2024“ в зала „Емил Димитров“, където входът също ще бъде свободен.

Същата дата в Панорама Мол Плевен е посветена на децата с постановка „Котаракът с чизми“ от Детски театър „Златното ключе“.

На 12 октомври Dumfies Life Pub ще бъде домакин на комедийна вечер с Кръсти Радков, отбелязваща вечер на смеха.

Събитията в Плевен през седмицата предлагат разнообразие и възможности за всички възрасти и интереси.