Културна седмица в Плевен: музика, театър, изложби и каузи.

Последни новини


В Плевен тази седмица вниманието на любителите на културата ще бъде насочено към богатата палитра от събития, които ще се проведат от 21 до 27 октомври.

На 21 октомври, в зала „Катя Попова“ ще се състои камерен концерт на лауреати от НУИ „Панайот Пипков“ – Плевен. Сред изпълнителите са трио ударни инструменти – Хана Копчева, Сияна Йосифова и Добромир Стойков, както и цигуларите Бояна Бонева и Кристина Главева.

На 23 октомври, на сцената на ДКТ „Иван Радоев“ ще бъде представен балетният спектакъл „Лешникотрошачката“ с хореография на М. Петипа и В. Вайнонен, редактиран от Светлана Тоншева. Солистите включват Рейчъл Хернон като Мари и Павел Кирчев като Принца.

На 24 октомври, същата зала ще бъде домакин на концерт на Общинския духов оркестър с диригент Пламен Марков. В него ще участват млади плевенски лауреати на поп и джаз пеене като Тервел Иванов и Паолена Бънджева.

Седмицата завършва на 25 октомври с концерт на Софийска филхармония в зала „Катя Попова“, а в същия ден ще бъде открита и изложба на Плевенския районен съд под надслов „Юридическата общност в свободен Плевен – архивите говорят“ в Регионалния исторически музей.

Сред акцентите на спектаклите в ДКТ „Иван Радоев“ са кукленият спектакъл за възрастни „Минало не/свършено“ на Денис Симеонов, който ще се състои на 21 октомври, и образователният детски спектакъл „Аз си знам“ на 23 октомври. На 25 октомври, премиера ще има „Госпожица Юлия“ по мотиви от Аугуст Стриндберг.

Художествената галерия „Илия Бешков“ ще отвори врати за XII Международно биенале на малките форми на 25 октомври, където ще бъдат представени 490 произведения от 265 автори.

Не на последно място, на 22 октомври в НЧ „Съгласие 1869“ ще гостуват известни български изпълнители в концерта „С песен и стих в сърцата“, който е част от Националното турне „Концерти с кауза“ 2024.

Тези събития обещават да наситят Плевен със завладяваща културна атмосфера и разнообразие, подходящо за всички възрасти и предпочитания.