Курсантите от випуск 2028/2029 на ВВВУ положиха тържествена военна клетва днес.

Последни новини


На тържествена церемония в Долна Митрополия новоприетите курсанти от 78-и випуск на Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“ положиха военна клетва. Сред гостите бяха кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов и кметът на Община Долна Митрополия Поля Цоновска, както и представители на Националния военен университет „Васил Левски“, на 16-а авиационна база – Враждебна, военно-родолюбиви организации, родители и близки на курсантите.

Заместник-началникът по административната част и логистиката на военното училище, полковник Любомир Манов, прие строя, след което свещеник Красимир Кръстев от плевенския храм „Света Троица“ извърши водосвет за здраве и благополучие.

„Денят на полагане на клетва е паметен за всеки един военнослужещ. Това не е само празник, а свещен обет, символизиращ вашата готовност да отдадете сърцето и душата си на нашата Родина България. От днес вие се приобщавате към голямото семейство на военновъздушното училище. Нека бенковският дух да гори в сърцата ви, да дава криле на мечтите ви, да ви води по нелекия път на офицер от военновъздушните сили“, каза полк. Манов в обръщението си към курсантите. Той им пожела да носят с достойнство униформата, да бъдат непреклонни пред трудностите и всеотдайни в службата си към Родината.

От името на родителите също бе поднесено приветствие, а курсант Янислав Асенов се обърна към присъстващите от името на Випуска. Той изрази благодарност към ръководството на военното училище, преподавателите и семействата за тяхната подкрепа. След това курсантите тържествено изрекоха военната клетва, целунаха бойното знаме и подписаха клетвения лист.

Курсантите от 78-ия випуск на ВВВУ „Георги Бенковски“ са приети в първи курс за придобиване на образователно-квалификационна степен „бакалавър“ в професионално направление „Военно дело“ по специалността „Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво“. Обучението ще включва усвояване на знания и умения в шест специализации. Единадесет от първокурсниците следват семейната традиция да служат в Българската армия, а пет девойки са избрали авиационни инженерни специализации.