Курсанти от ВВВУ „Бенковски“ взеха първи офицерски звания и награди.

Последни новини


Новите офицери на Въздушните сили: Випуск „Цар Симеон Велики“ от ВВВУ „Георги Бенковски“

Долна Митрополия, 26 юли 2024 г. – Във въздуха на официална церемония, под шума на знамена и военни парадни строеве, курсантите от 73-ти випуск „Цар Симеон Велики“ на Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“ станаха горди носители на първите си офицерски звания. Тяхното знаменателно постижение бе увенчано с връчване на дипломи и първо сержантско звание за кадетите-випускници.

На тържеството, организирано на централния площад на града, се стекоха видни представители на държавата и армията. Сред тях бяха кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов, доц. д-р Иван Малкодански, председателят на Общински съвет – Плевен, ген.-майор Димитър Петров – командир на Военновъздушните сили, ген.-майор Красимир Кънев, Радостин Илиев – заместник-министър на отбраната, и много други възлови личности.

Кметът на Община Плевен поднесе своите поздравления към младите офицери: „За мен е чест да Ви поздравя от името на Община Плевен и лично от свое име… Военновъздушните сили на страната ни получават високоподготвени, знаещи и можещи кадри!“

Бригаден генерал Юлиян Радойски, началник на ВВВУ „Георги Бенковски“, откри церемонията с приемане на знамето и военния строй, след което подчерта значението на образованието за националната сигурност на България: „Живеем в трудни времена и днес имаме нуждата от висококвалифицирани, способни офицери, сержанти и инженери. Именно такива хора като вас издигат имиджа на България на национално и на международно ниво.“

Съветникът на президента Илия Милушев прочете поздравителен адрес от Румен Радев, в който се акцентира на привлекателността на обучението в училището благодарение на модернизираната му база.

Лейт.инж. Борислав Иванов, първенец на випуска при курсантите, както и други отличници, бяха удостоени с награди за своите постижения от заместник-министъра Радостин Илиев. Освен това, отличниците бяха почетени и с награди от генерал-майор Кънев и Община Долна Митрополия.

Този ден стана свидетел на вълнуващ момент за българските Въздушни сили, които с гордост приемат новата кръв на талантливите и обучени военнослужещи, готови да служат на родината.