Липса на диалог заплашва мандат на новото ляво обединение в Плевен

Общество


### Новото ляво обединение се изправя пред предизвикателства в Плевен на предстоящите избори

На пресконференция, организирана днес в Националния пресклуб на БТА в Плевен, Румен Петков, председател на партия АБВ, заяви, че новото ляво обединение може да не успее да получи мандат в област Плевен на предстоящите извънредни парламентарни избори на 27 октомври.

Според Петков и Иван Мандински, областен координатор на „Левицата“, основната причина за това е липсата на диалог на местно ниво. Мандински обясни, че досега от БСП в Плевен не са били потърсени за разговори относно предстоящото подреждане на листите с кандидати за народни представители.

„До този момент в област Плевен не са водени разговори за обединени общи действия. Ние от „Левицата“ многократно сме заявявали своите препоръки и предложения към националното ръководство на партията, но до този момент не виждаме необходимите стъпки за постигане на съгласие и единство. Виждаме, че Областният съвет на БСП е подредил вече своите листи. Това го разбираме от медиите, но ако искаме да постигнем добър резултат, това трябва да стане в диалог с всички формации в лявото пространство,“ каза Мандински.

Той допълни, че все още има време за конструктивни разговори и призова БСП да се включи в тях.

„Боя се, че ако продължат липсата на взаимоотношения, „БСП – Обединена левица“ е изправена пред заплахата да не реализира мандат в Плевен,“ коментира Петков.

От своя страна, председателят на общинската структура в Плевен на БСП, Свилен Атанасов, заяви пред БТА своята увереност, че мандат ще бъде постигнат. „Коалиционното сътрудничество се осъществява на ниво София, местните централи не излъчват и не предлагат кандидати на коалиционни партньори. Реално погледнато, ние сме в коалиция, но завеждащ коалиционното сътрудничество на БСП е Атанас Зафиров. Има коалиционен съвет, на който в София се обсъждат местата на коалиционни партньори и т.н. По устав нито Общинският, нито Областният съвет на БСП имат право да обсъждат коалиционни партньори,“ уточни Атанасов.

Той потвърди, че на Областен съвет на партията през миналата седмица е обсъждана само партийната квота и е проведено гласуване за номинация за водач на листата.

Източник на информацията: БТА.