Люси Дяковска е специален гост на празника на Медицинския университет в Плевен за 24 май [ПД]

Page breadcrumbsEnd of page breadcrumbs

Медицински университет – Плевен (МУ-Плевен) за поредна година организира тържествено честване на 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост – за студентите, преподавателите и служителите на висшето училище, информират от там. Празникът е днес, 22 май, от 13.00 ч в зала „Магнум” на Втора клинична база. Тази година празникът се отбелязва с поредица от събития: състезание-игра „Аз говоря български език“, тържествена церемония за присъждане на наградата „Най-изявен студент 2018” и приза „Аз владея български език“, а във фоайето гостите ще се насладят на една от пътуващите изложби на БАН „Мила Родино”, осигурена със съдействието на Регионален академичен център – Плевен. По покана на висшето училище академичната общност ще бъде поздравена с изпълненията на специалния гост на събитието – поп певицата Люси Дяковска. Тържеството ще открият младите таланти на Вокална група „Арлекино“ към Читалище „Съгласие 1869“ с изпълнение на химна „Върви, народе възродени“.
Празникът на духовността в МУ – Плевен включва художествени и музикални изяви на български и чуждестранни студенти на Медицински университет – Плевен: Гена Стойкова, 5 курс, „Медицина“; Милен Колев, 3 курс, „Помощник-фармацевт“; Светлозар Христов, „Помощник-фармацевт“; Изабела Янева, 2 курс, „Социални дейности“; Сара Уилсън – 4 курс, „Медицина“; Вишну Джоши – 6 курс, „Медицина“; Раян Шеабан – 4 курс, „Медицина“; Васил Чапанов, дипломант „Медицинска рехабилитация и ерготерапия“.
Ректорът проф. д-р Славчо Томов ще връчи наградата „Най-изявен студент 2018” за постигнати високи резултати в учебната и научната работа и приза „Аз владея български език“ на чуждестранен студент, овладял най-добре езика. Той бе избран на 11 май 2018 г. – църковният празник на Светите братя първоучители Кирил и Методий, с провеждане на състезанието-игра „Аз говоря български език”. Надпреварата се организира от сектор „Български език“ към Департамента за езиково и специализирано обучение, а участниците са чуждестранните студенти от Факултет „Медицина“ на висшето училище. Състезанието по български език премина в четири кръга, а победителят, който ще стане горд носител на приза „Аз владея български език“, е Ибрар Мамуун, студент по „Медицина“ в IV курс.
Част от съпътстващата програма на МУ – Плевен по повод на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост е откриването на художествено-документалната изложба на научния архив на БАН „Мила Родино” на 22 май във фоайето на зала „Магнум“. Тя е посветена на 155-та годишнина от рождението на създателя на българския национален химн Цветан Радославов. Експозицията съдържа подбрани автентични архивни документи, нотопис и фотографии, обогатени с оригинални картини и музейни експонати, които представят непознати страници от живота и забележителното дело на учителя, изследователя, философа и големия родолюбец Цветан Радославов.
Изложбата е подготвена от Научния архив на БАН, а е представена на територията на висшето училище със съдействието на Регионалния академичен център на БАН – Плевен с координатор доц. Теодора Вълова, дп.
Експозицията „Мила Родино” ще бъде изложена на територията на МУ-Плевен от 22 май до 15 юни 2018 г. – във фоайето на Факултет „Фармация“ и на ТЕЛЕЦ.
Най-българският и най-обичаният празник – 24 май, ни връща през вековете към епохалното дело на Светите братя Кирил и Методий, обявени от папа Йоан Павел II за Съпокровители на Европа. Днес българският език заема своето заслужено място сред официалните езици на Европейския съюз, а кирилицата е една от трите официални европейски азбуки.

Pleven.info е автоматичен агрегатор на новини. Ние спазваме Creative Commons лиценза за онлайн съдържание и посочваме източника му. Източник на тази новина е плевенският сайт http://plevendnes.com