МБАЛ „Св. Панталеймон – Плевен“ организира велопоход по случай настъпването на пролетта [ИП]

Здравеопазване

Спортният празник събира лекари, пациенти и любители на спорта на 30 март
По случай настъпващата пролет МБАЛ „Св. Панталеймон – Плевен“ организира велошествие на 30 март, което ще започне в 14:00 часа от моста в парк „Кайлъка“, Плевен. Целта на събитието е да повиши осведомеността на обществото за ползите от движението като предпоставка за по-добро здраве. Във велопохода ще се включат пациенти със сърдечно-съдови проблеми, лекари и служители на болницата. МБАЛ „Св. Панталеймон – Плевен“ кани всички желаещи да се присъединят към инициативата и да започнат пролетта с движение.
„С велопохода ще отпразнуваме настъпването на пролетта и ще стимулираме двигателната активност на хората.  Широко известно е, че ежедневната умерена физическа активност спомага за редуциране на артериалното налягане, намалява мазнините и подобрява метаболизма на глюкозата. Тя е активен фактор за добро здраве и е важна за поддържане на нормално тегло. Физическата активност понижава риска от захарен диабет, хипертония, сърдечно – съдови заболявания и обща смъртност. Според Световната здравна организация приблизително 60 % от хората имат недостатъчна физическа активност. Активността е част от добрата здравна култура“ , споделя д-р Николай Илиев, инициатор на велопохода и кардиолог в МБАЛ „Св. Панталеймон – Плевен”.
Карането на колело е полезна тренировка за сърцето, която понижава нивото на лошия холестерол и намалява риска от инфаркт, стимулира дишането и снабдява организма с повече кислород.
Велопоходът е втора подобна инициатива, организирана от МБАЛ „Св. Панталеймон – Плевен“. Първата бе реализирана през 2013 год. по случай Световния ден на сърцето, като участниците в нея изминаха  няколко километрово трасе.
 

Pleven.info е автоматичен агрегатор на новини. Ние спазваме Creative Commons лиценза за онлайн съдържание и посочваме източника му. Източник на тази новина е плевенският сайт https://infopleven.com