Министър Радев: Местната власт винаги може да разчитат  на помощ от страна на МВР [ИП]

Общество

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев и главния секретар на МВР главен комисар Младен Маринов участваха днес в работна среща с представители на местната и съдебната власт в област Плевен. В срещата участва кметът на Плевен Георг Спартански, председателят на Общински съвет – Плевен – Мартин Митев, кметове на общини в областта и на кметства. Срещата в Областната дирекция на МВР – Плевен предшества представянето на годишния отчет – анализ на Дирекцията за 2017 година.
В началото на срещата министър Радев призова присъстващите за открит диалог, в който да представят конкретните проблеми на населените места, свързани със сигурността и опазването на обществения ред. „Очаквам от вас да чуя как стоят нещата по места“, заяви министър Радев и посочи като една от темите на разговора въпроса за броя на служителите с полицейски правомощия в малките населени места. Той припомни, че в управленската програма на Правителството е заложено назначението на 1000 нови полицаи, които да попълнят редиците на МВР и да гарантират сигурността на хората в отделните райони.
За проблеми със сигурността и битовата престъпност на срещата споделиха кметове на няколко населени места в община Плевен. Кметовете на селата Бохот, Дисевица и Върбица повдигнаха конкретно въпроса за нуждата от постоянно полицейско присъствие в малките населени места, като според тях това ще гарантира в по-голяма степен сигурността на хората. „Трябва да имаме постоянно пребиваващ квартален, който да реагира при сигнал, да познава обстановката и хората в селото“, заяви Цветан Кънев, кмет на село Бохот. „Имаме спешна нужда от квартални инспектори, които да бъдат при нас не за час – два, а да можем да разчитаме наистина на тях“, каза и Пламен Бешков, кмет на Дисевица. Мнение по темата сподели и кметът на Буковлък Росен Русанов.

По време на разговора бе повдигната и темата за подготовката на полицейските кадри, както и тази МВР да направи така, че добрите полицаи да остават в системата. Поставен бе и въпроса за нуждата от приемането на Закон за общинската полиция, представители на съда изказаха мнение за нуждата от промени и в действащото законодателство.
В заключение министър Радев благодари на представителите на местната власт за ефективното сътрудничество и ги увери, че винаги могат да разчитат  на помощ от страна на МВР. След срещата с представителите на местната власт, министър Валентин Радев присъства и на годишния отчет-анализ на извършената през изминалата година дейност от ОДМВР – Плевен.
„Хората очакват полицията да бъде навсякъде – във всяко село, всяка махала, да реагира при всеки един проблем и сигнал за нередност. И забравяме, че в полицията работят хора като всички, които всеки божи ден изпълняват нелеката задача да пазят законите в тази държава. Между Областна дирекция на МВР и Община Плевен винаги е имало добро взаимодействие и мога да заявя, че в лицето на местната власт ОДМВР – Плевен има пълната подкрепа и разбиране“, заяви след срещата председателят на местния парламент в Плевен Мартин Митев.

Pleven.info е автоматичен агрегатор на новини. Ние спазваме Creative Commons лиценза за онлайн съдържание и посочваме източника му. Източник на тази новина е плевенският сайт https://infopleven.com