Млада поетеса Дария Георгиева дебютира със стихосбирка „Обикната“.

Общество


Младата поетеса от Плевен Дария Георгиева издаде първата си стихосбирка „Обикната от болката“. Томчето бе представено в читалището на село Опанец, където тя е прекарала част от детството си.

Дария започва да пише през 2020 година, като и тогава учителката й Анелия Атанасова разпознава нейния талант. Многократно участие в литературни състезания и над 110 отличия следват постиженията й. Сега тя е ученичка в Професионалната гимназия по туризъм „Алеко Константинов“.

Шестнадесетгодишната авторка включва в своята стихосбирка четири раздела. Първият, „Невинност прехвалена“, е изпълнен с меланхолични стихове. Следващите два раздела са посветени на преживени чувства към несподелена любов, а в последния раздел „Невинност блажена“, тя преодолява разочарованието от любовта.

Дария говори за своя избор на заглавие като за „стряскащ“ момент, като поддържа важността на честността и признанието на болката и любовта като част от нея. В момента тя работи самостоятелно, с фокус към самопознанието преди да се обърне към българската литература.

Като перфекционист, Дария признава, че й е трябвало време да се осмели да сподели своите творения. Понякога се колебаела, че стихотворенията й не са достатъчно добри, но решава, че струва да се опита.

Сега пред нея стои новото предизвикателство да организира националния конкурс за ученическо поетично творчество „Сърцепения“. Като жури са поканени още двама 16-годишни автори с множество литературни награди, Александра Павлова и Юлиян Димитров. Регламентът може да бъде открит на фейсбук страницата на Дария.

Информацията за статията е предоставена от Елина Кюркчиева от БТА.