Мъж в Кнежа редовно глобяван, въпреки разрешение да шофира без колан.

Плевен днес


Въпреки наличието на медицински препоръки, един водач от град Кнежа бива регулярно санкциониран от органите на реда за управление на МПС без предпазен колан. Господинът притежава специално разрешение, издадено от лекарска комисия поради здравословните си проблеми – поставен стент, хипертония и захарен диабет, което изрично позволява да не използва колан при шофиране. Преди две години трима лекари подписали документ за освобождаване от тази изискване, но органите на реда не прекъсват да съставят на мъжа актове със санкции.

Областната полиция на Плевен изтъква, че действията им следват стриктно нормите на закона, отбелязвайки гражданина с наказателни постановления. Въпреки законността на разрешението, което е заверено с всички необходими подписи и печати, се отправя съвет към Минков да се обръща към Транспостна областна лекарска експертна комисия за допълнителno становище. След връзка със софийската комисия, се потвърждава, че такива разрешения не са валидни.

Засегнатият мъж подава жалба по наложените актове на териториалния съд в Кнежa. На деветнадесети юни магистратът приема документа, издаден от комисията, за основателен и анулира актовете, които го обременяват зa управление без колан. Минков коментира, че употребата на колан води до усещане за задушаване, което потвърждава правото му да бъде освободен от него. Въпреки решението на съдията, Областната дирекция на МВР в град Плевен има намерение да оспори възмутителните постановления.

Информацията в тази статия е предоставена от dnes.bg.