Над 200 деца посетиха Регионалния музей в Плевен, за да научат повече за света на прилепите [ИП]

Образование

Днес в отдел „Природа” на Регионалния исторически музей в Плевен се проведоха инициативи за отбелязване на Европейската нощ на прилепите. Организатори бяха активисти от сдружение „Зелени Балкани”, които бяха подготвили изложба и ателиета, за да разкажат на любопитните малки посетители интересни неща за прилепите.
Анелия Павлова от „Зелени Балкани”, която е биолог и изследва живота на прилепите, обясняваше на посетителите защо не бива да се прекъсва зимния сън на прилепите. През зимата прилепите изпадат в хибернация и ако бъдат събудени преди пролетта, има опасност да не оживеят, тъй като нямат възможност да си набавят храна, а натрупаният в тялото им запас не е достатъчен за поддържане на активен живот, обясни тя.
Децата имаха възможност да видят уреда, наречен детектор, който забавя 10 пъти звука, издаван от прилепите и така го прави доловим за човешкото ухо.

В прилепното ателие малчуганите имаха възможност да изработят маски във формата на прилеп или оригами, за да си отнесат нещо за спомен от тази любопитна среща с тайнствения свят на прилепите.

Близо 200 ученици от 1 до 4 клас на две плевенски училища посетиха днес организираните прояви в Регионалния исторически музей по повод Европейската нощ на прилепите.

Pleven.info е автоматичен агрегатор на новини. Ние спазваме Creative Commons лиценза за онлайн съдържание и посочваме източника му. Източник на тази новина е плевенският сайт https://infopleven.com