Над 3 500 граждани са подкрепили подписката за спасяване на спортната база в Плевен [ПД]

Общество

Над 3 500 граждани са подкрепили подписката за спасяване на спортната база в Плевен, информираха за Plevendnes.com организаторите. Този брой подписи е само от основния пункт срещу Централния мол в града, като има още няколко. Инициативата ще продължи до края на месеца, когато подписката ще бъде внесена в Министерски съвет. Документът е адресиран до министър-председателя Бойко Борисов, финансовия министър Владислав Горанов и министъра на спорта Красен Кралев и ще бъде представена на тяхното внимание.
Инициаторите на кампанията настояват ултимативно управляващите да предприемат конкретни действия в срок от 60 дни. „Искаме финансиране за основен ремонт на стадиона – на базата на изготвения проект, който официално и публично беше представен на обществото. Искаме финансиране за дострояването на Многофункционалната спортна зала на мястото на Колопистата. Искаме финансиране за обновяване и поддръжка на всички спортни съоръжения в града. Понеже знаем, че сте много заети, няма да ви описваме в дълги страници всичко, което ни се иска, а просто ви каним да се разходите из града ни и сами да се убедите, че за плевенските деца няма спортно бъдеще“, се казва в подписката.
Във връзка с темата за трагичното състояние на спортната база в Плевен кметът Георг Спартански инициира среща, която се състоя на 20 април в зала „Плевен“ на Областна администрация. На нея присъстваха председателят на Общински съвет Мартин Митев, заместник-кметът с ресор „Младежки дейности, спорт, туризъм” Иван Кюлджийски, общински съветници, треньори, състезатели, спортни деятели, граждани.

Спартански припомни сагата с нереализираната зала Арена „Плевен“, която трябваше да се издигне на мястото на Колопистата, но остана само на основи на стойност 2 млн лева. „Вторият етап ще струва около 8 млн. лв. Стадион „Плевен” е в окаяно състояние. Направихме идеен проект за тотално реновиране на стадиона, който да се реализира на два етапа. Общата му стойност е 15 млн. лв. и е съобразен с всички изисквания на Международната футболна федерация за провеждане на футболни срещи на международно ниво. Ние като Община нямаме тези пари, по принцип няма българска община, която да може да си позволи такъв разход“, коментира още той. Беше коментирано и състоянието на залите „Спартак”, „Балканстрой”, на лекоатлетическата зала, което не е никак добро.

Кметът припомни, че Общината със собствени средствена ремонтира покривът на зала „Балканстрой”, а сега предстои пълна подмяна на паркета. Покритата лекоатлетическа спортна зала пък е държавна собственост и за да се газифицира, са необходими около 150-200 хил. лв.
Присъстващите на срещата предложиха идеи за създаване на Общинско предприятие „Спортни имоти”; за изграждане на т.нар. pump track трасе; да се намали размерът на заложените средства за ремонтите, за да бъдат отпуснати по-лесно; за организиране в Плевен на състезания в различни спортове, тип олимпийски игри; да се направи дарителска сметка за подпомагане на плевенския спорт и др.
Спартански обеща пълно съдействие от страна на администрацията, с чиято помощ при внасянето й към гражданската подписка да бъдат приложени всички проекти за реконструкция на спортните обекти със съответните финансови разчети към тях.

Pleven.info е автоматичен агрегатор на новини. Ние спазваме Creative Commons лиценза за онлайн съдържание и посочваме източника му. Източник на тази новина е плевенският сайт http://plevendnes.com