НАОА оцени нов Факултет по ветеринарна медицина в Плевен

Общество


Експертна група от Националната агенция за оценяване и акредитация посети Медицинския университет (МУ) в Плевен, за да оцени готовността на висшето училище за откриване на ново основно звено – Факултет по ветеринарна медицина. Информацията бе съобщена от Велина Дукова от пресцентъра на МУ-Плевен.

Ръководител на групата е проф. д-р Магдалена Боновска от Института по микробиология към БАН. Експертите са провели срещи с академичното ръководство на университета, комисията, изготвила доклада за новия факултет, научно-преподавателския състав, представителите на институции, заинтересовани от новия факултет, потенциални студенти и представители на Студентския съвет.

Оценителната група се запознала и с материалната база, предназначена за новия факултет – учебни зали, кабинети, лаборатории, клиники и опитни полета и ферми в Пордим и Вълчитрън, добавя Дукова.
Тя уточнява, че учебният процес за първите три години по специалност „Ветеринарна медицина“ (2025-2027) ще се провежда в пет лекционни зали и 15 семинарни и лабораторни зали, като студентите ще имат достъп до специализирани лаборатории.

МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ-ПЛЕВЕН продължава развитието на своята инфраструктура и академични програми. БТА има информация, че планирането за създаване на Факултет по ветеринарна медицина бе обявено през ноември 2021 г., а през октомври 2022 г. се реализираха стъпки за придобиване на нужния терен.

В Медицинския университет в Плевен студенти се подготвят в четири факултета – „Медицина“, „Фармация“, „Здравни грижи“ и „Обществено здраве“ и в Медицинския колеж.

Информацията в тази статия е предоставена от кореспондент на БТА в Плевен Елина Кюркчиева.