Научната дискусия за значението на Плевенската епопея ще продължи и тази година [ПД]

Общество

В Плевен да продължи дискусията, започнала на 10 декември 2017 год. с участие на членовете на историческите дружества и академичните среди, са предложили от Руското историческо общество и Руското военноисторическо общество, информират от Община Плевен. За поканата съобщи в Община Плевен Румен Петков дни след визитата му в Москва. По думите му, форумът ще се проведе в края на месец май, а руската страна държи да е със специалното участие в него на кмета на Община Плевен Георг Спартански и на директора на РВИМ – Плевен, Емилия Зорнишка.

Специални плик и картичка, изработени по повод 140-годишнината от Освобождението на България, връчи Петков на кмета Спартански и г-жа Зорнишка. „Не може да не сме удовлетворени, че присъстват две снимки – на ген. Тотлебен и на ген. Столетов, т.е. Плевенската епопея е отразена наравно с Шипченската“, подчерта Румен Петков. Той представи и брой на списание „Воронцово поле”, издавано от Руското историческо общество, в което изтъкна, че тържествата в Плевен по повод 140-годишнината от Освобождението на града са отразени по обективен и убедителен начин, с богат снимков материал, а близо половината брой е посветен на 10 декември 1877 год.
От своя страна, кметът Спартански връчи на г-н Петков паметен знак, изработен по повод на 140-годишнината от Освобождението на Плевен. Той му благодари за активната дейност в организирането на честванията.

Pleven.info е автоматичен агрегатор на новини. Ние спазваме Creative Commons лиценза за онлайн съдържание и посочваме източника му. Източник на тази новина е плевенският сайт http://plevendnes.com