НИМХ обявява оранжев, червен код за опасни жеги на 16 юли.

Плевен днес


Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) обяви червен и оранжев код за различните региони на страната поради изключително високи температури на 16 юли. В областите Плевен, Велико Търново, Русе и Благоевград се очаква най-силна жега, поради което е прогласен червен код.

Останалата част на страната е под предупреждение с оранжев код заради горещите условия.

Слънцето ще огрее територията на България през деня, а следобед кумулусите ще се появят над възвишеностите и придунавските райони, но без значими промени. По Кавказ ще духа слаб вятър, на места в източните райони – до умерено силен. Термометрите ще се качат до горещи 37-42 градуса, със стойности около 37 градуса за столицата София.

Атмосферното налягане ще остане стабилно, близко до месечната си норма.

При морето условията ще запазят своята слънчева характеристика. Бризовете от изток-североизток ще са с умерена интензивност. Температурата на въздуха там ще бъде между 30 и 35 градуса, а на морската вода – 27 градуса. Вълните ще достигнат 2-3 бала.

В планините също ще преобладава слънчево време с малка облачност на места следобед. Ветровете там ще бъдат умерени, на открити места дори силен, от посока изток-североизток. На 1200 метра температурата ще достигне около 32°, а на 2000 метра – около 24°.

В сряда, времето ще продължи да бъде слънчево и изключително горещо. Бризът ще бъде умерен около морето и слаб в останалата част на страната. В четвъртък следобяд ще настъпи облачност, носеща валежи и гръмотевични бури, основно в северните и планински райони, като температурите там леко ще намалеят. Въпреки това те ще се запазят около и над 40° в югоизточните части.

Информация за метеорологичната обстановка е предоставена от dnes.bg.