Нови къщички за книги в Плевен насърчават четенето сред жители.

Общество


В централната част на Плевен вече могат да се видят нови къщички за книги, разположени сред зелените зони. Идеята за тяхното монтиране идва от общинското ръководство, а днес те бяха представени официално на площад „Възраждане“ до една от тези къщички.

Тези открити библиотеки ще функционират по принципа „Вземи, прочети и върни“, като всеки може да вземе книга, да я прочете и да я върне обратно. Освен това е възможна замяна – вземане на една книга и оставяне на друга.

„В нашето ежедневие, изпълнено с телефони, мобилни устройства и изкуствен интелект, не трябва да забравяме за възрожденското значение на книгата и по-често да й обръщаме внимание“, сподели кметът д-р Валентин Христов. Той лично дари книги в къщичката, разположена до Големия фонтан, подчертавайки, че любовта към четенето трябва да се предава на младото поколение, което все по-рядко посяга към традиционната книга.

Допълнително, заместник-кметовете Елина Димитрова и Маргарита Бахнева, както и служители на Общината и граждани, също дариха свои книги. Още две къщички за книги са разположени в центъра – пред Центъра за работа с деца и при надписа „Аз обичам Плевен“. Очаква се в близко бъдеще да бъдат поставени още подобни открити библиотеки в града.

Информацията е предоставена от БТА.

Вашият коментар