Областен управител и министър обсъдиха проблеми в Плевен.

Областна администрация Плевен


На 29 май 2024 година Николай Абрашев, Областен управител на област Плевен, се срещна с инж. Петър Димитров, министър на околната среда и водите на Република България в София. Абрашев запозна министъра с проблемите в областта и с Плана за управление на парк „Кайлъка”.

Обсъдени бяха предизвикателствата пред област Плевен, включително реакцията на региона към чести летни засушавания. Два лъча от действия се разглеждат: единият фокусиран върху водоподаването за битови и стопански нужди, а другият свързан с рехабилитация и строителство на тръбопроводи за отводняване на инфилтрационни ровове близо до град Долна Митрополия и село Биволаре. Разговаряно е и за обновяването на водопровод от водоснабдителната група „Черни Осъм”.

Дискутиран е и Планът за управление на ЗМ „Кайлъка”, важна зона за отдих и развлечения в Плевен и околностите, с обща площ 999,00 ха, която включва публична държавна, частна и общинска собственост.

Планът, одобрен с Заповед № РД-206/28.03.2011 г., трябва да се актуализира на всеки 10 години, за да отговаря на съвременните изисквания за опазване и устойчиво подпомагане на защитените местности и тяхното бъдещо развитие в полза на науката, образованието и туризма.

Планът за управление е инструмент, насочен към координацията между различните заинтересовани страни и управлението на защитените територии в съответствие с природозащитните цели и регионалното развитие.

Министърът на околната среда и водите е поел ангажимент за подпомагане на разработването на този план.