Областен управител Николай Абрашев откри изложба в Плевен.

Областна администрация Плевен


Николай Абрашев, Областен управител на област Плевен беше гост на откриването на гостуваща изложба на РИМ-Велико Търново „Родена край Одрин”, проведено в изложбената зала на Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” на 2 юли. Изложбата показва моменти от историята на съвременната българска артилерия, поставени по време на Балканската война (1912–1913 г.).

Над 70 стендови модела и диорами на артилерийски системи, които са били използвани в Българската армия, са представени на изложбата, изработени са от моделисти от „Манта модел клуб”, „Scale Models Club – Bulgaria“ и други. Експозицията съдържа и два по-нови аспекта от развитието на артилерията – ракетното въоръжение и бронетанковата техника.

Изложбата включва и 18 табла с оригинални фотографии от епохата, предоставени от Държавен военен архив и РИМ – Габрово, както и лични архиви на генерали и историци. За година и половина тя е посетила над 10 музея и е видяна от над 15 000 посетители. Ще остане открита в Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” до 15 септември 2024 г.