Областна администрация Плевен с поредица събития за 75-та годишнина от спасяването на българските евреи [ИП]

Общество

По повод 75-та годишнина от спасяването на българските евреи, която честваме през 2018 година, Областна администрация организира поредица културни събития, кореспондиращи с Комуникационната стратегия на Република България,  в пет читалища на територията на област Плевен. Това съобщи на пресконференция днес областният управител Мирослав Петров. Основната цел на инициативата е да повиши информираността на населението от Област Плевен за съществения принос на Република България за спасяването на евреите от геноцид по времето на Втората световна война. „Целта ще бъде постигната чрез сътрудничеството на Областна администрация Плевен с общини, читалища, творчески колективи, които ще бъдат ангажирани при реализирането на планираните дейности.”, уточни областният управител Мирослав Петров. „Наши партньори ще бъдат читалищата в пет общини Пордим – НЧ  „Иван Радоев”, Никопол – НЧ „Напредък – 1871”, Кнежа – НЧ „Борба”, Долна Митрополия – НЧ „Неофит Рилски 1872“ Тръстеник и в Плевен – читалище ЛИК-1959”, както и медиите”, допълни господин Петров.
Събитията ще се проведат по следния график: 
12.10.2018г. от 16.00 часа, салон на НЧ  „Иван Радоев” – гр. Пордим
Концертно-музикален спектакъл ще представи темата за спасяването на българските евреи с изразните средства на музикалното и танцовото изкуство
19.10.2018г. от 18.00 часа, салон на НЧ „Неофит Рилски”, гр. Тръстеник, общ. Долна Митрополия
В началото на концерта „Историческата истина в думи и презентация” аудиторията ще бъде запозната с историческите доказателства, безспорно подкрепящи значимия принос на българското население в процеса на спасяване на българските евреи от нечовешкия геноцид по времето на един от тъмните периоди в съвременната история – фашизма.
25.10.2018г. от 16.30 ч. в художествена галерия „Дарение на Светлин Русев” нашите партньори от читалище ЛИК ще реализира концерт-спектакъл „Спасение – музика на доброто”. В програмата са включени любими творби на композитори и музиканти с еврейски корен. Солисти – Чавдар Вълков, цигулка и Магдалена Начева – пиано
30.10.2018г. от 16.00 ч. в салона на НЧ „Напредък”, град Никопол
Концерт под надслов „Да помним”. Той ще протече в две части: Презентационна, представяща исторически разказ за усилията на жителите на Никопол и региона за спасяване на местното еврейско население; Концертно-музикална програма, посветена на 75-та годишнина от спасението на българските евреи.
31.10.2018г. от 17.00ч. в салона на НЧ „Борба”, гр. Кнежа
Официално награждаване на отличените в тематичния конкурс за презентация, есе или доклад, посветени на годишнината от спасението на българските евреи. Покани за участие в конкурса са изпратени до всички 8 средни училища на територията на община Кнежа. Най-добрите творби в две възрастови групи -5-7 и 8-12 клас ще бъдат наградени, съответно според класирането на първо, второ и трето място.
„Както виждате, ангажираме широк кръг от хора, в различна възраст с инициативите, така че с изразните средства на изкуството да бъде отбелязана тази годишнина –  най-забележителния хуманен акт не само в нашата, национална, но и в европейската история. Срещнахме изключителна съпричастност и творчески заряд от страна на нашите партньори в посочените читалища. Входът за всички събития ще бъде свободен.”, каза още областният управител Мирослав Петров.

Pleven.info е автоматичен агрегатор на новини. Ние спазваме Creative Commons лиценза за онлайн съдържание и посочваме източника му. Източник на тази новина е плевенският сайт https://infopleven.com