ОбС Левски прие паралелки с нисък брой ученици за 2024/2025

Общество


**Общинският съвет в Левски разреши паралелки под минималния норматив за три училища**

Общинският съвет в Левски днес одобри съществуването на паралелки под нормативно определения минимален брой ученици в Професионалната гимназия по селско стопанство и транспорт „Никола Й. Вапцаров“ за учебната 2024/2025 година. Решението бе взето на редовната сесия на съвета.

Според заявлението на директора на гимназията, има минимален недостиг на ученици в три паралелки. Обучението по професии и специалности в тези паралелки се провежда единствено в тази гимназия на територията на общината и е важно за развитието на местната икономика. Директорът подчертава също, че много от учениците са от семейства с нисък социален и икономически статус и за тях е непосилно да продължат образованието си в друг град.

Общинските съветници гласуваха и за съгласуване на паралелки с брой под минималния норматив в Основно училище „Максим Горки“, където има недостиг от двама ученици в шести клас.

На днешното заседание беше подкрепено също така и предложението за организиране на безплатен транспорт за пътуващите деца в задължителна предучилищна възраст и за учениците от населени места, в които няма детска градина или училище, до съответните учебни заведения в общината.

Общо дневният ред на сесията включваше осем предложения.

Източник на информацията: БТА.