„Открит фермерски пазар в Плевен привлича множество производители и потребители“

Последни новини


### Голям интерес предизвиква откриването на фермерски пазар в Плевен

Плевен, 20 септември 2024 — Днес в Плевен бе даден старт на фермерски пазар, който привлече значително внимание както на производители, така и на потребители. Събитието е организирано от Община Плевен, в сътрудничество с общинската фирма „Тибор“ ЕАД и с подкрепата на Фермерски пазар „ОТ БГ”. Пазарът ще се провежда всеки трети петък от месеца, между 10.00 и 18.00 часа, в района на Кооперативния пазар. Тук ще се предлагат най-добрите продукти от фермери, земеделски производители и занаятчии от региона и страната.

Още преди официалния начален час 10.00, потребители от Плевен и околните населени места се стекоха нетърпеливо към щандовете. Сред изложените стоки могат да бъдат открити разнообразни видове сирена и кашкавали, жив ябълков оцет, напитка „Комбуча“ от чаена гъба, мед и пчелни продукти, сладка и нектари, колбаси и еленски бут, подправки, пушена сол и др. Участниците в пазара отговаряха на въпроси, свързани с качеството на предлаганите храни и изделия. Днес на посетителите ще бъде предложена и изненада – томбола, в която един от тях, закупил стока от пазара, ще спечели торба с продукти от всички изложители.

„Идеята реализирахме съвместно с общинска фирма „Тибор“, като целта ни е да поканим наши местни производители да представят своите продукти. Смятам, че хората ще бъдат доволни да си купуват истинска храна“, изтъкна кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов, който също присъстваше на откриването. Той добави, че при голям интерес, фермерският пазар може се организира два пъти в месеца. „Истинската храна има огромно значение за човешкия организъм. Нашите деди са яли истинска, естествена храна без консерванти и са били дълголетници. Това е и нашата цел – да каним на нашия фермерски пазар производители, които разчитат на естествените съставки и не влагат консерванти в продукцията си“, каза д-р Христов.

Производителката на оцет от село Опанец, Татяна Цанова, също изрази радостта си: „Дълго чакахме да има фермерски пазар и в Плевен. Радваме се, че и тук още отрано сутринта има много хора, които с интерес пазаруват от нашите продукти. Тази среща между производител и краен клиент е една сбъдната мечта“, сподели Цанова.

Следващото издание на фермерския пазар е насрочено за 18 октомври 2024 г.