Откриха лаборатория за космически изследвания във ВВВУ „Бенковски“.

Общество


Лаборатория за космически изследвания беше открита във Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“, разположено в град Долна Митрополия. Проектът е финансиран изцяло от компанията „ЕндуроСат“, която е сред водещите разработчици на наносателити в световен мащаб и представлява значим работодател в българската космическа индустрия.

Новосъздадената лаборатория разполага с 12 работни станции, оборудвани с компютърни системи, и осем места за практически занимания със сателити. Те ще бъдат използвани за подкрепа на студентите в новата магистърска програма „Космически инженеринг и технологии“.

При откриването Райчо Райчев, основател и CEO на „ЕндуроСат“, заяви, че съдействието в създаването на по-силна образователна програма в областта на космическите технологии и тяхната интеграция с авиацията, е великолепна възможност. По думите му, в училището са предоставени модерни компютърни системи, които позволяват симулиране на цели космически мисии – от инженерството на сателитите, през интеграцията на апаратурата до операции в орбита.

„ЕндуроСат“ има подобни лаборатории и в други две български учебни заведения – Военноморската академия и Софийския университет „Св. Климент Охридски“. В трите институции от есента ще започне обучение по магистърската програма с цел 75% практическа насоченост. Студентите ще имат достъп до орбитални сателити на компанията, ще работят заедно с водещи световни центрове и ще се обучават от специалисти-преподаватели от утвърдени учебни заведения.

Райчев подчерта значението на изградените сателити и възможността студентите да работят с тях от самото начало на обучението. Той сподели визията си, че ВВВУ „Георги Бенковски“ може да бъде основата на бъдещите космически сили на България.

Бригаден генерал Юлиан Радойски, началник на военновъздушното училище, изрази амбицията институцията да не произвежда само военноавиационни кадри, но и специалисти за космическите сили.

По време на откриването бяха връчени грамоти за висши постижения на преподаватели от авиационния факултет.

Информацията за статията е предоставена от кореспондента на БТА в Плевен, Елина Кюркчиева от БТА.