Пациентка печели дело срещу болница за инфекция след операция

Плевен днес


Пациентка спечели дело срещу болница, която трябва да ѝ изплати 40,000 лева поради болнична инфекция след операция на катаракта. Това постанови първоинстанционният Окръжен съд в Плевен. Адвокат Мария Шаркова, която представляваше пострадалата, информира за решението. Случаят се отнася до УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ в Плевен, както пише изданието „Сега“, позовавайки се на собствени източници. Инцидентът стана през 2022 година и вследствие на инфекцията, жената загуби до 90% от зрението на дясното си око.

Освен сумата за неимуществени щети, на пациентката са присъдени още 1,840 лева за лещата, поставена при операцията от катаракта, както и за лечебните процедури, свързани с отлепването на ретината, предизвикано от инфекцията.

Други пациенти, пострадали от същата вътреболнична инфекция, също планират да търсят компенсация. Сред тях има такива, които напълно са изгубили зрението на едното си око.

„Адвокатката разказва, че при нея се обърнала пациентка, инфектирана с опасна бактерия след операция на катаракта, като вследствие развила ендофталмит, което сериозно компрометира зрението й и може да доведе до ослепяване и менингит. Когато започнахме разследването, пациентката сподели, че заедно с нея още няколко души бяха оперирани същия ден и тя ги срещнала впоследствие в болницата с подобни усложнения. С тяхно съгласие Шаркова разгледа медицинските им документи и установи, че е имало избухване на болнична инфекция – всички те, претърпели операции от катаракта, са оперирани в една и съща операционна зала от един и същи екип.

„Инфекцията беше засекретена – никъде не бе докладвана, не бе отразена в документите, изолираните щамове бяха унищожени, а операционната почистена без взимане на повърхностни проби и прочистване на инструментите. По време на делото болницата упорито защитаваше версията, че заразените пациенти сами пренесли инфекцията извън болницата, което беше неправдоподобно. Силно впечатляващо беше липсата на критична оценка от страна на ръководителя на клиниката, която носи отговорност за поддържането на хигиената в отделението, и нейното желание да прехвърли вината за инцидента върху един от пациентите, който напълно загуби зрението си“ – сподели адвокатката.

Тя добавя, че Регионалната здравна инспекция и Изпълнителната агенция „Медицински надзор“ се опитвали да омаловажат нарушенията. Въпреки това, адвокатката сигнализирала Инспектората на здравното министерство, който установил множество нарушения след повторните си проверки. „Изглежда, че всички по веригата отказваха да поемат отговорност, сякаш е нормално в 21 век да се губи зрение заради недостатъчна хигиена“, заяви тя.

Експертите обаче бяха категорични, че дезинфекцията е била неподходяща. „За съжаление, болничните инфекции са мръсна тайна на здравната ни система. Липсата на докладване, анализ и контрол води до сериозни усложнения, загуба на живот и инвалидизация, като тежестта се отразява и в милиони, изгубени от здравната ни система. Трябва да се разглежда темата и да се предприемат действия за контрол и превенция“, заключи Шаркова.

Съдия Методи Здравков стигна до извода, че инфекцията е пренесена в окото чрез някои многократно използвани инструменти, които не бяха правилно дезинфекцирани. Според съдебното решение, което болницата може да обжалва в Апелативния съд във Велико Търново, нестерилността на инструмент е довела до инфектиране на петима пациенти.

Информацията в статията е предоставена от dnes.bg.