Пешеходни патрули започват охрана в централната градска част на Плевен за подобряване на обществения ред

Последни новини


От днес, пешеходни патрули наченат дежурство за гарантиране на обществения ред в централната градска част на Плевен, в резултат на съвместна инициатива между Общината и Областната дирекция на МВР. Целта е не само предотвратяване на вандализъм и посегателства върху общинското имущество, но и контрол над спазването на общинските наредби.

„Патрулите са смесени и са съставени от полицаи и инспектори от Общинския инспекторат, които ще обхождат пешеходната зона ежедневно“, заяви Лидия Петкова, директор на дирекция „Обществен ред и сигурност“ в местната управа.

„Идеята е да се гарантира безопасността и спокойствието на гражданите“, добави тя.

В контекста на проблеми с вандализъм, Венцислав Катинов, началник отдел „Инспекторат“ при Община Плевен, коментира: „През последните месеци се случиха редица хулигански прояви. Използвахме записи от камерите за установяване на извършителите, а сега ще разчитаме и на присъствието на смесените патрули.“

Патрулите ще имат за задача също и да следят за правилата за движение на индивидуалните електрически превозни средства (ИЕПС), които изискват лица под 14 години да не управляват такива превозни средства, а тези между 14 и 16 години да се придвижват само по велосипедната инфраструктура. Повече за правилата специфицира наредбата №3. Движението на ИЕПС е забранено на определени места в Плевен, като Градската градина и централния площад „Възраждане“, в усилия да се постигне безопасност и спокойствие за гражданите.