Плевенският урологичен екип спаси живота на пациент с робот-асистирана операция [ИП]

Здравеопазване

Плевенският екип по урологична хирургия към Медицински университет – Плевен извърши робот-асистирана операция, с която спаси живота на пациент само две седмици след прекарана белодробна тромб емболия. Отстраняването на пикочния мехур на пациента се е наложило поради онкологично заболяване. Подобен тип оперативна интервенция се извършва за пръв път в страната, след такова тежко заболяване при твърде възможен летален изход за пациента. Няма налични данни за други подобни случаи в клиничната практика.Пациентът е 65 годишен мъж, което е бил плануван за отворено радикално хирургично премахване на пикочния мехур, поради напреднало онкологично заболяване. По време на операцията, обаче, пациентът получава внезапно белодробна тромб емболия. След навременната намеса на реаниматорите, поради критичното състояние, се решава операцията да бъде прекратена, без да се отстрани пикочния мехур и да се започне животоспасяваща реанимационна терапия. След стабилизиране на пациента и извеждане от живото застрашаващото състояние, се обмисля дали да се предприеме лъчетерапия без премахване на тумора или да се пристъпи към операция с много висок риск от повторна белодробна тромб емболия с вероятен фатален изход.Според доц. д-р Николай Колев, ръководител на урологичния екип, отлагането на операцията е щяло да доведе до бързо метастазиране и невъзможност за излекуване. Затова той и колегите му избират трети вариант на лечение – по-щадяща операция с роботизираната система Да Винчи, позволяваща най-малко травматично, по-прецизно и безопасно хирургично лечение, свързано с минимална кръвозагуба и бързо възстановяване. Само две седмици след първата операция, екипът на доц.  Колев от МУ-Плевен премахва с робот-асистирана интервенция пикочния мехур с обхваналия го тумор. В рамките на продължилата близо 2 часа операция, освен пикочния мехур, са отстранени и прилежащите лимфни възли в малкия таз. Операцията преминава без усложнения.
Една седмица след операцията, пациентът е изписан в добро здраве и възможност за пълноценен социален живот.Доц. Николай Колев коментира, че успехът на операцията и доброто състояние на пациента са факт, благодарение на натрупания с годините опит и отличните възможности, които дава работата с роботизираната система Да Винчи. Клиниката по урология в Плевен е първата в страната, въвела робот-асистирани урологични операции от 2010 г., като в момента с робота Да Винчи се лекуват всички видове злокачествени заболявания на отделителната и мъжката полова система. 

Pleven.info е автоматичен агрегатор на новини. Ние спазваме Creative Commons лиценза за онлайн съдържание и посочваме източника му. Източник на тази новина е плевенският сайт https://infopleven.com