Плевенски съд организира Ден на отворените врати за ученици.

Най-важното Окръжен съд Плевен Плевен днес


По повод 16 април – Деня на Българската конституция и професионалния празник на юристите в България, Окръжен съд – Плевен организира Ден на отворените врати. Тази инициатива събра като специални гости учениците от единадесети клас на ДФСГ „Интелект“ в Плевен.

Председателят на Окръжен съд – Плевен, съдия Весела Сахатчиева, топло посрещна учениците. Тя им разказа интересни факти около историята на българската Конституция от периода на нейното възникване до съвремия момент. Всеки ученик беше почетен с екземпляр от най-новото издание на основния закон на страната и получи сертификат за участието си в образователната програма за учебната 2023-2024 година.

Съдия д-р Силвия Кръстева представи пред гимназистите своя лекция на тема „Етиката в училище“. Тя организира за тях и симулация на съдебен процес, посветена на казус, който засяга важен за обществото проблем – насилието сред децата. Участващите бяха разпределени в ролите на съдии, прокурори, обвиняем, жертва, адвокати и свидетели. През цялото време симулативният процес, включващ начина по който протича съдебното следствие, беше организиран и ръководен от д-р Кръстева. Учениците имаха уникалната възможност да изпитат отговорностите на съдебните служители и накрая да дадат своето съдебно решение по делото.

Служител „Връзки с обществеността“: Ина Минкова

Информацията в този материал е предоставена от Окръжен съд Плевен: ПРЕССЪОБЩЕНИЕ.