„Плевенски ученици се включиха във финален етап на международната Менторска програма под окрилето на вицепрезидента Йотова“

Последни новини


Плевенски ученици са сред най-добрите в менторската програма „Младежите на България и Черна гора – мост за нови възможности“

Плевен, [дата] – Избрани ученици от Плевен се включиха в групата от 45 младежи, които посетиха Черна гора в рамките на финалния етап на престижната менторска програма „Младежите на България и Черна гора – мост за нови възможности“. Учениците от СУ „Иван Вазов“, Профилираната гимназия с преподаване на чужди езици „Димитър Димов“ и Спортно училище „Георги Бенковски“ са част от мероприятието, организирано от Сдружение „Младежки гвардейски отряди“, Асоциация „Докосни дъгата“, Посолството на Черна гора в Република България и подкрепено от заместник-председателя на Народното събрание Росица Кирова.

В Подгорица, столицата на Черна гора, вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова се срещна с младежите от програмата. Участниците бяха запознали Йотова с концепцията на Менторската програма и постигнатите результати от финалния етап в Черна гора. Те отправиха благодарности за съдействието от страна на Президентството на Република България.

Плевенските ученици поддържат активен диалог с възлови фигури в областта на образованието, културата и спорта в Черна гора, включително председателя на Комисията по образование, наука, култура и спорт в Скупщината – Никола Ровчанин, както и с Драгослав Шчекич и Фатмир Джека.

Менторската програма, започнала през декември 2023 г., включи над 700 младежи, които са обсъдили теми като европейската интеграция и приятелските отношения между двете страни с Йелена Филипович-Стоянов, временно управляващ Посолството на Черна гора в Република България.

Съпортът за участниците в проекта идва от различни направления, включително от Председателя на Административен съд – Пловдив Мариана Шотева, адвокат Владислав Божиков, заместник-председателя на Съвета на „Национална спортна база“ ЕАД Мартин Арсов и директори на училищата на въпросните ученици. Дипломатическите мисии на Република България в региона и Таня Димитрова от Министерство на външните работи също допринасят за успеха на инициативата.