Плевенски фестивал на виното и деликатесите привлича над 15,000 посетители тази година.

Последни новини


Културното събитие на годината в Плевен събра над 15 000 посетители

Впечатляващите над 15 000 посетители преминаха през парка на Регионалния исторически музей в Плевен в рамките на трите дни на разширеното издание на фестивала на виното и фермерските деликатеси „Time for Wine…”. Събитието, проведено от 29 август до 1 септември, привлече огромен интерес като входът беше свободен.

Тази година в изложението участваха 19 фирми – винарски изби и производители на месни и млечни продукти. Кметът на Плевен, д-р Валентин Христов и директорът на Института по лозарство и винарство, доц. Емил Цветанов, изразиха благодарност към всички участници и организатори на фестивала.

Фестивалът започна с открит ден в Института по лозарство и винарство, посветен на червения винен сорт грозде „Рубин“. Посетителите имаха възможност да дегустират различни марки вина и да участват в ежегодната изложба на традиционни и нови десертни сортове грозде. Това събитие бе организирано съвместно с Аграрния университет в Пловдив, Института по земеделие и семезнание „Образцов чифлик“ – Русе и Института по земеделие в Кюстендил.

Сред атракциите на фестивала бяха разположените в двора на музея шатри, където производителите предлагаха вина и деликатеси за дегустация. Особено внимание привлече сладоледът с вино с четири различни вида – „Рубин“, „Плевенска роса“, „Кайлъшки мискет“ и „Гъмза“. Северняшкият ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев“ също допринесе за доброто настроение, като изпълни ритуали, свързани с лозарството и винопроизводството в Плевенския край. Танцова формация „Веселяци“ също представи концертна програма.

Финалът на фестивала бе ознаменуван с томбола с награди за посетителите и връчване на грамоти на участниците. Организаторите дадоха обещание за нови срещи на следващото, трето издание на форума.