Плевен домакин на юбилейния десети Маратон на приятелството

Общество


Над 800 участници от различни държави взеха старт в различните дисциплини на Маратона на приятелството в Плевен, осъществявайки събитието за десети пореден път. Участниците, които пристигнаха от над 17 националности, бяха приветствани от Станимира Георгиева от организацията „Айс Опън“, ангажирана със съорганизирането на маратона.

За дисциплините, включващи класически маратон с дължина от 42.2 км, полумаратон от 21.2 км, 10-километрова надпревара и щафета, се записаха около 290 души. Отделно, специален формат Fun Run Kids привлече регистрацията на над 500 деца, готови за състезание.

Сред участниците се отличи 78-годишният бегач, като най-възрастен участник. Алън Кей, на 77 години и от чужбина, вече за осми път включващ се в маратона, също беше отбелязан с възрастта си.

Откриването на маратона бе посветено на Христов – кмет на община Плевен и председателя на общинския съвет доц. д-р Иван Малкодански, който взе участие в трикилометровия крос „Аз мога“. Присъедини се и Оливър Патън, представител на посолството на Великобритания в България.

Посланикът на САЩ в България, Н.Пр. Кенет Мертен, в свое обръщение към участниците и организаторите, акцентира на значението на маратона като символ на човешкия дух и приятелството, както и на уважението към способностите и талантите на хората с увреждания.

Родителите споделят, че за техните деца, участието в маратона е вече традиция и голям празник. Това отбеляза Мария Караджова, дойдохла от София за събитието, и изтъкна значението на маратона в посока спорт, здраве и подкрепа за деца с различни предизвикателства.

Освен това, Маратонът на приятелството в Плевен допринася към популяризирането на активния начин на живот за цялото семейство, и подкрепя благотворителни инициативи, като в тазгодишното издание е организирано набиране на средства за стипендия за студент от Медицинския университет в Плевен.

От самото си начало, маратонът е насочен към интеграцията на хора с различни способности и малцинства, включително активното участие на местната ромска общност в Плевен като доброволци в организацията на събитието.

Информацията за статията е предоставена от кореспондент на БТА в Плевен, Елина Кюркчиева от БТА.