Плевен осветява сграда в зелено за Европейски ден на донорството.

Последни новини


В знак на солидарност с Европейския ден на донорството и трансплантацията на органи, който ще се отбележи на 5 октомври, Плевен ще освети фасадата на една от своите сгради в зелено – цветът, символизиращ донорството и трансплантацията. По покана на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ и в съответствие с инициативата на Съвета на Европа, сградата на Художествена галерия Колекция „Дарение Светлин Русев“ ще бъде осветена в зелено от 19:15 до 19:45 часа.

Основната цел на кампанията за Европейския ден на донорството е да насочи общественото внимание към важността на донорството на органи и да повиши осведомеността за значението му за спасяване и подобряване на човешкия живот. За много хора трансплантацията е единственият шанс за живот, като се подчертава, че донорството е безвъзмезден акт на даряване. Донор може да стане всяко лице, което е в състояние на медицински установена мозъчна смърт, при липса на сериозни инфекциозни и онкологични болести.

Според ИА „Медицински надзор“ в България 836 граждани чакат трансплантация на орган. От тях 770 се нуждаят от бъбречна трансплантация, 22 очакват сърдечна трансплантация, 19 пациенти се нуждаят от нов черен дроб, а 10 пациенти чакат трансплантация на бял дроб. Един донор, изпаднал в състояние на мозъчна смърт, може да спаси до осем човешки живота с органите си и да подобри живота на до 100 души чрез дарение на тъкани.