Плевен осигурява работа за 186 безработни по регионална програма.

Общество


В област Плевен ще бъдат назначени 186 безработни по Регионалната програма за заетост за 2024 година. От тези 146 ще работят на пълно работно време, а останалите 40 – на половин работен ден. Тази информация беше обявена от Областната администрация в Плевен.

Общият бюджет на програмата възлиза на 578 051 лева, като в тази сума са включени и средствата, предоставени от областната и общинските администрации.

Според плановете, най-голям брой безработни ще бъдат наети в Община Плевен – 39 души, следвана от Никопол с 3 души, Червен бряг с 22 души, Белене с 13 души, Левски и Гулянци с по 12 души, Кнежа и Пордим – с по 11 души, Долна Митрополия и Искър с по 10 души, а в Долни Дъбник – 8 души.

В Областната администрация на Плевен ще бъдат назначени общо петима безработни, които ще участват в поддръжката на парк „Кайлъка“ – частта, която се управлява от областната власт. Областният управител на Плевен Николай Абрашев съобщи за БТА, че наетите ще се грижат за зелените площи, ще косят тревата и ще почистват територията на парка. Допълнително, лишените от свобода ще се включват в поддръжката на парка, като част от договореностите между областния управител и директора на плевенския затвор. Също такa Община Плевен ще осигурява техника при необходимост, уточни Абрашев.

Програмата ще стартира на 15 юли и ще продължи до 15 октомври. Предимно ще се наемат безработни младежи под 29-годишна възраст, лица над 55 години, с ниско и основно образование, включително и от ромски произход, хора с увреждания, дългосрочно безработни и такива, които нямат професионална квалификация.

Информацията в статията е предоставена от кореспондента на БТА в Плевен Елина Кюркчиева.