Плевен отбелязва 140 години от рождението на Ангел Спасов.

Общество


Ретроспективна изложба по повод 140 години от рождението на Ангел Спасов е подредена в Художествена галерия (ХГ) „Илия Бешков“ в Плевен. Тя включва всички творби, съхранени във фонда на галерията, създадени от известния български художник. Ангел Спасов е един от основателите на Дружеството на плевенските художници, известен със своята доброта, учител на едни от големите ни творци, сред които Светлин Русев. Негов личен приятел е бил Дило Дилов, а много художници са посещавали ателието му, превърнало се в културно средище, каза за БТА председателят на Дружеството на плевенските художници Николай Неделчев – Кокала.

Ангел Спасов е разпознавал себе си най-вече като скулптор, но сами ще се убедите и в експозицията, че той е изключителен майстор на живописта и графиката, подчерта Неделчев.

Изложбата е представена в почти цялото пространство на галерията. По повод годишнината от рождението на Ангел Спасов ХГ „Илия Бешков“ е издала и каталог, представящ творчеството му, който може да бъде закупен от ценителите на изобразителното изкуство.

Ангел Спасов е роден в Плевен на 11 ноември 1884 г. Учи живопис при проф. Иван Мърквичка и скулптура при проф. Жеко Спиридонов. Първите му творчески стъпки съвпадат с тежкото време на три последователни войни – Балканската, Междусъюзническата и Първата световна. Скулптурните композиции от този период – малки по размер творби с етюдно-импресионистичен характер, са посветени на военните трагедии.

През 20-те години на 20 век Ангел Спасов създава голяма поредица композиции и портрети, между които и триптиха „Разпятие“. След 40-те години, интересът на автора е насочен изцяло в областта на портрета – скулптира образите на съвременници, вае бюстове на исторически личности. До 1930 г. Ангел Спасов работи и в областта на живописта. Днес цялото художествено наследство и библиотека на Ангел Спасов се съхранява в ХГ „Илия Бешков“ в Плевен.

До смъртта си през 1974 г. Ангел Спасов живее и твори в родния Плевен. Родната му къща се намира на ул. „Трапезица“ 18. През 2023 г., с решение на Общинския съвет, тя бе предоставена за безвъзмездно ползване на младежкото сдружение „ОбзорАрт“ за база на Младежки център за неформално образование.

Експозицията може да бъде разгледана до края на месец август.

Информацията в тази статия е предоставена от Кореспондент на БТА в Плевен Елина Кюркчиева от БТА.