„Плевен стартира фолклорен събор „Кайлъшка шевица“ с български традиции“

Последни новини


Плевен отбелязва началото на лятната фолклорна сцена с пърхващия цвет и неповторим ритъм на първия Фолклорен събор „Кайлъшка шевица“. Събитието ще се проведе на 29 юни в красивата обстановка на парк „Кайлъка“. Организатори на събора са Танцов клуб „Веселяци“ и Община Плевен с надеждата то да се превърне в ежегодна традиция в региона.

Цветен Димитров от танцов клуб „Веселяци“ и заместник-кметът на Плевен Елина Димитрова споделиха подробности за предстоящото събитие по време на пресконференция в Националния пресклуб на БТА. Към тях се присъедини и общинският съветник Наталия Цанева, която ще зарадва присъстващите с участието си на събора.

„Каним всеки, който обича българските традиции и фолклор, на 29 юни в Парк „Кайлъка“, където от 12.00 часа ще отбележим началото на събора на Мечата поляна. Важно е всеки да е облечен в народни носии, така че заедно да пресъздадем духа на българското минало и култура“, посочва Цветен Димитров.

До момента участие в събора са заявили над 700 души, а идеята за Кайлъшка шевица е дело на Ели Радева, творяща върху символите на българската шевица.

„Българското хоро и танци са осмото чудо на света и предаването на тази любов към фолклора на децата ни е от изключителна важност“, заявява Елина Димитрова, подчертавайки подкрепата на общината за това събитие.

„Чрез танца и празника можем да запознаем детските сърца с богатството на българския фолклор“, добавя Наталия Цанева.

В програмата на събора се включва шествие на фолклорни носии, танцови демонстрации, занаятчийски изложения, конкурс за печива, детски работилница и концерт през вечерта. Входът е свободен за всеки, духовно увлечен от българския фолклор.

Събитието стартира в 10:30 ч. с шествие от моста на парка към Мечата поляна, където в 12:30 ч. ще бъде официалното откриване.

Организаторите се надяват „Кайлъшка шевица“ да прерасне в традиция, залагайки основите с първото си издание и да създадат дългогодишна платформа за споделяне на българския дух.