Плевен участва в Световния ден на ходенето на 5 октомври.

Последни новини


На 5 октомври 2024 г., събота, Плевен ще бъде част от Световния ден на ходенето, организиран от Българската федерация „Спорт за всички“ (БФСВ) за 32-ри път. Това събитие е включено в Спортния календар на Община Плевен за 2024 година.

По този повод, общината организира пешеходен поход в парк „Кайлъка“ между 9:30 и 11:00 часа, със сборен пункт на спирка „Моста“. Всички участници ще получат талони за томбола, а пешеходците могат да избират между два маршрута: кратък – от Моста до Бригадирската поляна по алеите, и дълъг – по маркираната туристическа пътека през историческата крепост „Сторгозия“ с водач от Туристическо дружество „Кайлъшка долина“. Стартът на дългия маршрут ще бъде даден в 9:30 ч., а на краткия – в 10:00 ч. Победителите от томболата ще бъдат изтеглени на Бригадирската поляна в 11:00 ч. Междувременно, за тези, които пристигнат първи, ще бъдат организирани подвижни игри с аниматор.

Целта на спортното събитие е да популяризира системното занимание с физическа активност, по-специално ходенето, и неговото значение за здравето, добрата форма, работоспособността и дълголетието на хората, независимо от възрастта, пола, социалния и здравния им статус.

В България, Световният ден на ходенето се провежда под патронажа на министъра на младежта и спорта, с финансовата подкрепа на Министерството на младежта и спорта (ММС). Събитието е част от Държавния спортен календар на БФСВ за 2024 г., в рамките на „Програма за развитие на спорта за всички“ на ММС и в изпълнение на Националната програма за физическа активност и развитие на българското население „БУЛФАР 2021 – 2024“. На световно ниво, Световният ден на ходенето е част от програмата на Международната асоциация „Спорт за всички“ ТАФИСА.

Българската федерация „Спорт за всички“ отправя послание към общините да насърчават повече хора от всички възрасти и социални групи да участват в системни спортни занимания и да водят здравословен начин на живот.